AKTUELNO / Jablaničani uspjeli obustaviti prijevoz smeća iz Mostara

Nakon što je jutros kolona komunalnih kamiona počela smeće iz Mostara prevoziti za Jablanicu, veliki broj nezadovoljnih Jablaničana obustavio je odvoz.

Iščekujući da se završi sastanak građana koji deponiju Uborak u Mostaru drže u blokadi već nekoliko dana i gradskih vlasti, kazali su nam da neće dozvoliti da mostarsko smeće završi kod njih.

- Od ranih jutarnjih sati je došlo nekoliko kamiona, rekli su nam vozači da su iz Mostara. Rekli su nam da će u toku dana doći još puno kamiona sa smećem - kazao je za Avaz.ba Jablaničanin kojeg smo zatekli kraj gradske deponije.

Od gradskih vlasti dobili su informaciju da su kamioni jutros prevozili otpad po sporazumu koji je ranije potpisan, ali i da je taj sporazum danas suspendiran.

Podsjećamo, kriza sa smećem u Mostaru nastala je nakon što su građani blokirali ulaz na deponiju protestirajući zbog zagađenja, ali i odvoza opasnog otpada kakav je bio mulj iz mostarskih pročistača u kojem su nađene otrovne tvari i pokazatelji da on sadrži i piralen.

Kako saznaje portal novikonjic.ba otpad je planiran da se doveze iz Mostara samo u Jablanicu u Zakom prema Doljanima, a sve u dogovoru sa nadležnim iz općine Jablanica. Otpad, sad za sada neće biti trasportovan za Konjic.

Dnevni avaz / Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)