RAZGOVOR SA POVODOM: Svjetski dan darivalaca krvi / Miralem Macić, predsjednik udruženja DDK HE n/N Jablanica

Povodom Svjetskog dana darivalaca krvi, danas imamo priliku razgovarati sa Miralemom Macićem, trenutnim predsjednikom Udruženja dobrovoljnih darivalaca krvi zaposlenika „Hidroelektrane na Neretvi“ iz Jablanice, koje važi za jedno od najaktivnijih udruženja ovog tipa u našoj regiji.

NK: Gospodine Maciću, možete li nam se predstaviti, te predstaviti Vašu ulogu u Udruženju dobrovoljnih darivalaca krvi zaposlenika “Hidroelektrane na Neretevi” Jablanica?

MACIĆ: Ja sam Miralem Macić, predsjednik Udruženja dobrovoljnih darivalaca krvi zaploslenika “Hidroelektrane na Neretvi” Jablanica.

Naše udruženje je jedno od najaktivnijih udruženja ove vrste u Bosni i Hercegovini, pa i u regiji.

Kroz naše društvo je prošlo preko 400 članova, neki su zbog zdravstvenih razloga prestali davati krv, neki su se penzionisali, dok sada imamo preko 90 aktivnih članova.

Sa zadovoljstvom mogu istaći da je društvo već u prvoj polovici ove godine na akcijama u Jablanici, Novoj Biloj, Mostaru i Gračanici dalo preko 120 doza krvi.

Društvo je za svoj rad nagrađeno “Zlatno plaketom” općine Jablanica i plaketom KBC “Dr. Safet Mujić” Mostar.

NK: Možete li nam reći na koji način je ovo udruženje osnovano i kada?

MACIĆ: Sadašnje društvo je nastavilo rad i tradiciju društva koje je bilo osnovano početkom 80-ih godina prošlog vijeka, reosnivačka skupština je održana 2003. godine, dok smo mi jedno od rijetkih udruženja koje je registrovano u HNK i posjedujemo status pravnog lica. Reosnivačka skupština i početak rada ovog društva je proizašao zbog sve većih potreba naših radnika i sugrađana za bolničkim liječenjem a samim tim i većih potreba za krvlju.

Tako da mi, organizovani u društvo, lakše i efikasnije riješavamo sve te potrebe.

NK: Zamolio bih Vas da nam ukratko predstavite rad udruženja i kažete nam sa kim ste do sada ostvarili saradnju?

MACIĆ: Društvo u svom godišnjem planu rada ima planirane 3 akcije u saradnji sa transfuzijskim centrom KB “Dr. Safet Mujić” Mostar, učestvujemo i na 3 zajedničke akcije u organizaciji sekcije DDK Elektroprivrede BiH, čiji smo takođe član, te 3 akcije koje organizujemo na prostoru cijele Federacije.

Dugogodišnju i uspješnu saradnju pored bolnice “Dr. Safet Mujić” imamo i sa SKB “Mostar” Bijeli brijeg, sa bolnicom “Centar za srce” iz Tuzle kojima svake godine darujemo krv, kao i sa svim transfuzijskim centrima u Federaciji BiH.

NK: Koliko ste do sada uspješnih akcija darivanja ostvarili i imate li planova za budućnost?

MACIĆ: Društvo je od reosnivanja samostalno organizovalo 51 akciju, te smo učestovali i na 26 akcija u saradnji sa sekcijom EP BiH. Društvo je na tim aktivnostima darovalo preko 4600 doza krvi, na što smo sa pravom ponosni.

Društvo u budućnosti planira održati planiranu dinamiku aktivnosti, radit ćemo na promociji, popularizaciji dobrovoljnog davalaštva krvi kod omladine radi omasovljavnja članstva. Također pokušat ćemo ostvariti još bolju saradnju sa drugim društvima ovog karaktera.

NK: U Vašem udruženju ali i izvan njega sigurno postoji rekorder u broju darivanja, ko bi to bio i o kojem se broju darivanja radi?

MACIĆ: Jablanica je od davnina poznata po dobrovoljnom davalaštvu krvi, pa tako i po plemenitim ljudima koji su dali po 100 I više puta.

Čast mi je spomenuti rahmetli Sadika Đelmu, Abdulaha Habibiju, Halila Bukvića, Redžu Krečinića i još njih nekoliko, koji su rekorderi po broju darivanja. Također još uvijek aktivne Irfana Pipića, Zijada Ovnovića, cijelu porodicu Hindić posebno Refika i Rabiju, Enesa i ostalu braću Zahirović, te puno još njih koji se polako primiču toj cifri od 100 darivanja.

Moram spomenuti i rahmetli Nedžada Mušića, koji je jedan od najzaslužnijih što su davaoci krvi u Jablanici dobro organizovani preko 40 godina.

NK: Šta biste Vi za kraj poručili našim čitateljima, zašto baš oni trebaju da daruju tečnost koja život znači?

MACIĆ: Moja poruka Vašim čitateljima bi bila, da se uključe u dobrovoljno davalaštvo krvi, bilo kao pojedinci, bilo kroz osnivanje udruženja, koje će im svima olakšati rad i rješavanje potreba za krvlju.

Svi mi, dok smo zdravi, možemo i trebamo biti davaoci krvi, jer možemo pomoći drugima u liječenju i ozdravljenju. Svi mi također sutra možemo postati i potrošači te krvi, zato moramo podizati opštu svijest kod građana o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi!

NK: Hvala Vam mnogo na izdvojenom vremenu, a portal Novikonjic.ba Vam želi svu sreću u daljem radu!

MACIĆ: Hvala i Vama, te bih iskoristio ovu priliku da svim dobrovoljnim davaocima krvi, posebno u Jablanici I Konjicu, čestitam 14 Juni, svjetski dan dobrovoljnog davalaštva krvi!

Da im zaželim dobro zdravlje i još puno datih doza krvi, lijeku koji nema zamjenu, lijeku koji mi svi u sebi imamo! Živi i zdravi bili!

RAZGOVARAO: Sejo Ivković / Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)