Građani, provjerite svoj šećer u krvi

Građani, provjerite svoj šećer u krvi Foto: Kreni zdravo

Udruženje građana dijabetičara Dijabetes Konjic, u petak, 14.6., od 9 do 11 sati, na Trgu državnosti, besplatno će građanima mjeriti šećer u krvi.

Udruženje građana dijabetičara, u Konjicu djeluje već 16 godina i u funkciji je zdravlja svih građana općine Konjic. U prostorijama Udruženja godišnje se prosječno uradi 5.000 raznih kontrola, od čega najviše kontrola šećera u krvi i kontrola krvnog pritiska. Osim toga, članovima Udruženja besplatno se godišnje uruči ili zamijeni u prosjeku 100 aparata za mjerenje dnevnog šećera u krvi.

Udruženje “Dijabetes”, pored navedenog, vrši edukaciju mladih o zdravom načinu života, podiže svijest javnosti o ovom problemu, vrši edukaciju pacijenata, bori se za prava dijabetičara, posebno za bolji status djece dijabetičara, koja izvrše od hiljadu do tri hiljade uboda godišnje.

Dijabetes je sve raširenija, veoma kompleksna i skupa bolest koja se tiče cijele porodice, bolest koja ugrožava krvne sudove, srce, bubrege, organe vida i sve druge organe. Svako od nas može imati šećernu bolest, a da to ne zna. Dijabetes se često naziva tihim ubojicom jer se simptomi teško prepoznaju. Polovina od oko 2000 konjičkih dijabetičara i ne zna da ima ŠUK, a nabolji način da utvrdimo patimo li od dijabetesa je da izmjerimo šećer u krvi.

Mirsad Čukle, sekretar Udruženja

ocijeni
(1 glas)