JEDAN GLAS Konjički rafteri / Žele red i sigurnost - ogorčeni jednostranim postupcima općinske administracije

Kako saznaje portal novikonjic.ba, Udruženje rafting klubova Konjic koje okuplja 20 agencija reagovalo je prema OV Konjic sa prigovorom na jednostrano donošenje prijedloga Odluke o uspostavi sistema upravljanja i korištenja raftinga, splavarenja i drugih turističkih usluga na vodama i jezerima općine Konjic od strane općinske administracije.

Rafteri su zatražili, da se u svojstvu zainteresovane strane obrate vijećnicima na sutrašnjoj sjednici kako bi ukazali na brojne propuste u pripremi predmetne odluke te iznijeli jedinstven stav kojim se izričito protive - da Agencija „Prvi korak“ bude na bilo koji način posrednik ili nadležna za provođenje odluke, jer „nisu dorasli zadatku nasuprot rafterima koji su uložili mnogo truda, znanja i znoja da bi razvili svoj biznis unazad dvadeset godina.“

Kao propuste navode i to, da je akt sročen „nedorečeno, površno i sa mnoštvom nedostataka.. i nemaju uporište u zakonu, prije svega, jer nemamo Zakon o raftingu (federalni i kantonalni), odnosno pomenuta odluka pominje vrlo malo bitnih stvari za uređenje ove kompleksne oblasti i ne dotiče se srži uređenja, već se samo baziraju na uvođenju novih nameta regularnim rafting agencijama na Neretvi. Samo uvođenje taksi članicama URKK ne predstavlja problem apsolutno, ako su ta sredstva usmjerena u direktan razvoj ove oblasti. Članice URKK su pravni subjekti, uredno registrovani, imaju fiskalne kase, plaćaju komunalne takse i ostale usluge. Istovremeno, oni koji rade bespravno, dolaze na rafing iz drugih krajeva BiH, strani državljani i agencije koji koriste Neretvu bez ikakve dozvole, a apsolutno se ne dotiču predložene odluke niti jednim članom...“.

Rafteri žele saradnju sa općinom Konjic posredstvom svojih regularnih predstavnika uz potpuno uvažavanje po svim aspektima.

„Kada smo bili angažovani za otvaranje Kamene ćuprije bili smo neko sa kime se općina Konjic ponosila. U katastrofalnim poplavama 2014. godine učestvovali smo samoinicijativno i opet se općina Konjic imala čime ponositi, jer smo osvjetlali obraz i općini. Smatramo da općina Konjic u narednim aktivnostima treba da aktivno uključi URKK u rješavanje svih bitnih pitanja, jer URKK nije samo dvadeset rafting agencija, već je to preko 500 porodica koje od ove oblasti imaju direktne benefite...“, navodi se u dopisu kojeg potpisuje Samir Krivić, predsjednika URKK-a.

Novikonjic.ba

ocijeni
(6 glasova)