KAMENA ĆUPRIJA (19 h): Sutra u Konjicu zajednički trening učesnika utrke „Konjičkog noćnog cenera 2019“

Organizacioni odbor utrke na 10 kilometara, poziva sve zainteresovane rekreativce, sportiste, profesore sa područja Konjica i Jablanice, da učestvuju na zajedničkom treningu i testiranju dijela trase „Prvog konjičkog noćnog cenera“.

Start zajedničkog treninga je u nedjelju (9. 6. 2019.) u 19 h, plato Kamene ćuprije.

----------------------------

Već je odavno poznato kako nam trčanje pomaže da izgubimo višak kilograma te da se osjećamo bolje, uz to trčanje je zdravo. U slučaju da trebate još jedan dobar razlog za početi trčati.

Jeste li znali kako vas trčanje može učiniti i pametnijima?

To je dokazalo jedno nedavno istraživanje, objavljeno u znanstvenom časopisu Cell Metabolism, koje je zapravo otkrilo kako trčanje uzrokuje da naš mozak funkcionira bolje te dulje zadržava informacije. Uglavnom, kada se krećemo, odnosno trčimo, naši mišići pumpaju puno stvari u krvotok, uključujući i proteine. Na kraju, neki od tih proteina nalaze put do našeg mozga. Jedan poseban, koji se zove katepsin B, postaje nešto "brži", kada trčimo. Znanstvenici ga zovu "superherojem proteina", jer ne samo da vam pomaže da vam se mišići oporave, već on ubrzava memoriju i učenje. Kako nadalje ističu istraživači, što ćete više trčati, to će se proizvoditi i više katepsina B.

A ako vam to nije dovoljna motivacija, ne znamo što je. K tome, izgledat ćete još bolje. Tenisice na noge i pokrenite se.

Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)