Dan šehida u Konjicu: Brojni građani podsjetili na one koji su iz ljubavi prema domovini dali živote

FOTO: Vehid Šišić, FB FOTO: Vehid Šišić, FB

Muslimani širom svijeta jučer su proslavili prvi dan Ramazanskog bajrama.

Na području Medžlisa islamske zajednice Konjic bajram-namaz se klanjao na 40 mjesta. U gradu Konjicu bajram-namaz se klanjao u svim džamijama i sportskoj dvorani, gdje je bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu održao glavni imam, Refik ef. Delić.

Fotografija Adisa Muhibica.

Obnoviti vjeru

Drugi dan Ramazanskog bajrama u BiH, prema Takvimu IZ u BiH, obilježava se i kao Dan šehida. To je dan u kojem se sjećamo svih onih koji su dali svoje živote za slobodu. Tim povodom, u prijepodnevnim satima brojni građani obišli su šehidska spomen-obilježja i mezarja na Trgu državnosti “Alija Izetbegović” u centru Konjica, mezarje na Musali, a na šehidskom mezarju kod Čaršijske džamije proučen je Ja'sin za duše naših šehida.

Fotografija Vehid Šišić - Fotografijom rečeno.

Fotografija Vehid Šišić - Fotografijom rečeno.

Fotografija Vehid Šišić - Fotografijom rečeno.

Poruka Reisu-l-uleme Kavazovića

Reisu-l-ulema IZ u BiH, Husein ef. Kavazović u svojoj bajramskoj hutbi, između ostalog, poručio je svim muslimanima da učvrste svoje zajednice i džemate.

"Ne dajmo da se klica razdora među nama širi i razvija. Okupljajmo ljude, a ne razdvajajmo ih. Neka naše bratstvo, solidarnost i zajedništvo budu primjer. Prevaziđimo političke i druge razlike među nama.”

Brojne zvanice na bajramskom prijemu

Danas je glavni imam, Refik ef. Delić organizovao i tradicionalni bajramski prijem u Medžlisu IZ Konjic.

Prijemu su prisustvovali brojni predstavnici vjerskog, kulturnog, javnog i političkog života u Konjicu, među ostalima, Adnan Faladžić, ministar finansija u HNK-a; Osman Ćatić, predsjednik OO SDA Konjic; Zerem Benjamin, predsjednik OOBPS Sefer Halilović, Mustafa Gakić, komandir PU Konjic, Adis Muhibić, predsjednik NVO VIPK, Behir Balić, član NVO VIPK, Benjamin Mušinović, direktor JU Narodni univerzitet, Sead dr. Buturović iz JU Opšta bolnica Konjic, Ibro Halilović, predsjednik OV Konjic, načelnik općine Konjic, Emir Bubalo sa suprugom, Vahid Alibegović, pomoćnik načelnika za finansije, Husein Hodžić, šef Civilne zaštite općine Konjic, direktor I OŠ Konjic, Omer Kozić, kao i brojni drugi gosti.

Fotografija Medzlis IZ Konjic.

Fotografija Medzlis IZ Konjic.

Fotografija Medzlis IZ Konjic.

Fotografija Medzlis IZ Konjic.

Fotografija Adisa Muhibica.

Fotografija Adisa Muhibica.

Novikonjic.ba

ocijeni
(28 glasova)