OPĆINSKI SLUŽBENIK: Osvedni se...

Od jednog općinskog službenika čuo sam riječ „osvedni se“, koja mi danima ne da mira.

„Osvedni se“, kaže on meni. Zašto Vi, iz onog udruženja Volonteri i prijatelji konjičke regije reagujete na sve?

Nered jeste na svim nivoima, nezakonitost, nesposobnost, neravnopravnost, nepotizam, lopovluci i korupcija od vrha do dna države, ali zašto se borite kada se ne može ništa promijeniti? Kaže on meni i ostade živ. Od tada stalno razmišljam kako li nastaje takva svijest, odakle dolaze ti ljudi-egoisti, ljudi-poltroni, ljudi-miševi, ljudi-idioti, gdje žive, da li imaju svijest o sebi, naciji i zajednici, o budućnosti, o odgovornosti?

„Osvedni se“, to je nova riječ u bosanskom jeziku, ali ne i u bosanskom životu. Na ovim bh. prostorima oduvijek je bio dobro plaćen posao poltrona, doušnika, ulizice, uvlakača, zbog čega nastade mnogo viceva o takvim likovima.
Jedan kolega davno je napisao da je najbolje zanimanje biti doušnik načelnika. Uslov za to mjesto je da nemaš obraza, morala, karaktera, ni svoje JA, da nemaš svoje mišljenje (šef misli za sve nas).

Takvi su potrebni nesposobnoj i nedemokratskoj vlasti koja ne radi za dobrobit grada i građana.

Takvi likovi nastaju u skutima vlasti, koja ih instalira na raznim mjestima u društvu, nesposobni su, ali vole visoke pozicije, vole činove (jedan se i sada potpisuje kao kapetan), vole slavu, posjete restoranima na račun reprezentacije, vole moć, vole mrak kao krtice, vole švalerke, vole viski, džoging i noćno skijanje. Sve što vole njegovi šefovi, makar obje noge polomio.

Žive od spletkarenja, hvaljenja šefova koji ne znaju staru mudrost da ko laže za tebe, lagat će i protiv tebe. Nezamjenljivi vlastodršci svoju sliku mogu vidjeti u sudbini Čaušeskua, Gadafija, Mubaraka, Asada...

Takvi likovi najviše mrze javnost, boje se medija, oni su rak rana na tkivu društva. Zato je izlaz za sadašnje stanje radikalna demokratija, otvorenost i javnost rada svih državnih organa, te njihova demokratska kontrola. Sva snaga i potencijali su u narodu, demokratija, ali stvarna u svim fazama formiranja odluka, je vrelo ideja. A demokracija jeste informacija, potpuna i blagovremena.

Zato, ne osvedni se uvaženi građanine.

Zato reaguj na nepravdu, siromaštvo, nezakonitost, nesposobnost, reaguj ako nemaš platu, nemaš grijanje, djeca nemaju parkova, kina, zabavišta, igrališta, kvalitetnog obrazovanja...

Reaguj i budi Čovjek u najboljem smislu riječi.

Fotografija Volonteri i prijatelji konjičke regije.

Piše: M.Č./A.M.

ocijeni
(3 glasova)