BIJENALE SAVREMENE UMJETNOSTI Obilježen 21. maj - Svjetski dan Kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj

U povodu Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj u sjedištu Ujedinjenih Nacija u New York-u, na inicijativu UNESCO Antenskog ureda i gospodina Siniše Šešuma, centrala UNESCO delegirala je kao jednog od učesnika ove konferencije na visokom nivou, Projekt Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground.

Uvodne riječi pred otvaranje dogadjaja uputili su: Predsjednica Generalne Skupštine Ujedinjenih Nacija gospodja Maria Fernanda Espinosa Garces i Pomoćnik Generalne Direktorice UNESCO za kulturu gospodin Ernesto Ottone R.

U sklopu dogadjaja održala su se dva panela. Govornici su bili Direktor Solomon R. Guggenheim Muzeja i Fondacija gospodin Richard Armstrong, British Council Director Arts gospodja Kate Arthurs, ministri kulture iz Argentine, Kolumbije, Urugvaja, Burkine Faso, Jamajke i drugi mnogobrojni predstavnici umjetničkih i kulturnih organizacija iz Kanade, Australije, Perua, Katara ...

Prijepodnevni panel ticao se tema - Kulturne raznolikosti kao zajedničko nasljedje čovječanstva, i kultura i edukacija - osnove održivosti.

Popodnevni panel bavio se temom - Kultura kao poluga za promjene, inovacije, osnažvanje, jednakost.

Na popodnevnom panelu, svoje izlaganje imao je osnivač i direktor Projekta Bijenale Edo Hozić, koji je upoznao učesnike konferencije o Projektu Bijenale, na koji način kultura može napraviti društvene promjene, kako možemo graditi kulturu održivog razvoja za sadašnje i buduće generacije pretvarajući javni prostor u mjesto dijaloga.

Direktor Projekta za učešće na konferenciji dobio je zvaničan poziv od Predsjednice Generalne Skupštine UN-a gospodje Maria Fernanda Espinosa Garces.

ocijeni
(0 glasova)