MIRSAD ČUKLE: Maj u Konjicu 2019. godine

Danas je 25. maj, kojeg je nekada 20-milionska država danima proslavljala radnim uspjesima, otvaranjem fabrika, škola, vodovoda, puteva, smotrama stvaralaštva mladih na svim nivoima.

Štafete pionira, omladine, sindikata, žena, sportaša, izviđača, vozača, planinara i druge, dolazile su svečano na svečane bine montirane na Partizanovom igralištu ili ispred Društvenog doma. Obilježavanje se završavalo 25. 5. navečer, na stadionu JNA u Beogradu, gdje je, na kraju sleta, savezna štafeta uručivana Josipu Brozu. Omladina iz Konjica, u više autobusa, redovno je pohodila završnu svečanost u Beogradu.

Toga dana, Konjic je 1957. dobio moderni i prostrani Društveni dom, a 25. 5. 1977. dobija i sportsko-rekreacioni centar i gradski stadion. Dobijanje dva izuzetno važna objekta za grad, naravno niko neće obilježiti, a 62 godine postojanja Doma i 42 godine postojanja stadiona, zaslužuju i više od toga. To su historijski datumi i događaji, značajni objekti za razvoj sporta, zdravlja i kulture, za odgoj mladih, datumi koje treba znati i poštivati svaki građanin općine Konjic.

U Domu kulture 25. 5. bila je obavezna izložba konjičkih slikara amatera Nuće, Ljube, Fareta, Berke, Ibrahima...Lijepe su bile večeri poezije konjičkih pjesnika, poezija se recitovala na više mjesta, a skoro cijele noći, uz gitaru, druženje umjetnika nastavljano je na spomeniku, u Izviđačkom ili na Vrtaljici,

Maj je bio mjesec mladosti, mjesec praznika i vrijeme ruža, mjesec prvačića i maturanata, maturskih večeri i ekskurzija. Praznikovanje je nekad u Konjicu počinjalo već prvog dana maja. Bio je to veliki, istinski radnički praznik, koji se obilježavao masovno i svečano, na Donjem Selu, Tuščici, Idbru i drugim izletištima uz Neretvu i Neretvicu, uz Bijelu, Seončicu, Ljutu i Rakitnicu, uz Boračko ili Jablaničko jezero. Ove godine, bio je prvomajski uranak na Vrtaljici, skromnije nego do sada, jer sindikat kao da i ne postoji, nikoga nema da napiše živio rad i radnik. Sindikat izgleda ima samo funkcionere i kancelarije.

Deveti maj, Dan pobjede, obilježen je na Partizanskom groblju, gdje su domaćim članovima UABNOR-a u goste došli gosti iz Sarajeva, Vogošće, Mostara, Jablanice, Hadžića. Međutim, nikoga nije bilo iz lokalne vlasti, a partizani i drugi antifašisti ginuli su za sve nas današnje.

Podsjećamo javnost da su 20. 7. 1997. Konjičani Edo i Jasna Sarić-Habibija završili obnovu svih spomen-ploča i željezne ograde na Partizanskom groblju, a finansirali su i podizanje zida-ograd e uz harem na Musali, gdje su sagradili i hair česmu. Sjećajmo se njihove dobrote.

Konjičani pričaju o kišnom vremenu i obaveznom loženju vatre u stanovima sve do sada. Dado Vujičević otišao u taksiste, a Đeno Ramić u Bolničkoj ulici otvorio praonicu lijepog naziva AMI, gdje vrši hemijsko čišćenje odijela, kaputa, tepiha, dubinsko čišćenje automobila i namještaja, kaže čisti sve osim obraza.

Salih i Habiba Nuhanović sa Varde obilježili 58 godina braka, na slici.

Mirsad Čukle / Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)