AZRA PROHIĆ: Profesor Alaudin

"Prosto je nevjerovatno kako nekada o nekome mislite, koga jako dugo niste vidjeli, pa ga sasvim neočekivano sretnete kroz par dana. U jednom neobaveznom razgovoru, spomenuh fakultetskog profesora Alaudina.

Vratih se uspomenama u fakultetske dane, profesor Alaudin Veledar je predavao nekome Tjelesni odgoj, nekome Demokratiju i ljudska prava, bio je strah i trepet među studentima. Prvi ispit koji sam prijavila i položila bio je upravo kod njega, kada sam vidjela da je i on samo običan čovjek sa jako dobrom dušom.

Na predavanjima nam je često pričao kako brine o sebi, o svom tijelu, zdravlju, pa se sjećam kako je rekao da uvijek ustaje u 5 sati, nakon čega "vježba svoje tijelo", pa se istušira, završi druge jutarnje obaveze pa obavezno šetajući ide na posao.

Uvijek sređen, visok, pravog držanja, pravi gospodin i na glavi uvijek njegov zaštitni znak šešir. Gromada od čovjeka.

Danas ga slučajno upratih sa prozora dok ide trotoarom oslanjajući se na štap, skroz sporo i teško se kretao.

I dalje sređen, tamnoplave pantalone na peglu, bijela košulja i tamnoplavi pulover, uglancane cipele i na glavi šešir. Uglađenošću protiv starosti, to je naš dobri profesor.

Pomislih kako je neminovno da svi ljudi stare, da slabe s godinama na kraju i da umru, ali me bez obzira na to, obuzela neka tuga.

Za njega sam mislila da nikad neće ostariti i da će uvijek ići onim gordim, čvrstim korakom kroz kampus. Živ i zdrav bio, profesore!" - napisala je na svom Facebook profilu, naša sugrađanka, Azra Prohić.

-------------------------------------------------

Ubrzo je stigao i odgovor profesora:

Alaudin Aladin Veledar

"Draga Azra, veoma mi je drago da se mene sjećaš i to, ja bih rekao, po dobru.

Život sam shvatio na jedan sasvim normalan način, to znači, sve što radiš u životu mora biti pošteno.

Koliko sam u tome uspio, najbolji pokazatelj, to ste, svakako, vi moji bivši učenici i studenti.

Dugo sam predavao predmet " nauku o odbrani", predmet koji je iziskivao veliki trud, knjiga preko 600 stranica u kojoj je bilo najmanje odbrane, ponajviše međunarodnog prava/konvencije i deklaracije/.

Dakle,radilo se o predmetu u kojem se nalaze i druge naučne discipline, tako da se sa sigurnošću može reći, da je bio interdisciplinarni predmet, koji je tražio da se student mora malo više potruditi da bi ga položio.

Zbog moje principijelnosti, nažalost, kod nekih studenata, doduše mali broj, nisam shvaćen, jer su tražili veze, vi to odlično znate kako to već ide, ja sam to energično odbacio.

Moj student je mogao da odgovara, kad god hoće u bilo koje vrijeme, samo je morao znati, da bi dobio pozitivnu ocjenu.

Sa moje strane ja sam se trudio da na predavanja, također, i ispite dođem spreman.

Takav način komunikacije sa studentima i đacima, tek sada vidim koliko je bio ispravan, jer mi se javljaju i pozitivno vrednuju ono što sam činio.

Studenti su za mene bili sve, na isti način sam se odnosio prema svakom mom studentu i đaku.

Veliki pozdrav mojim dragim studentima, posebno onim koji su u meni prepoznali ljudskost!"

Znanje je snaga i znanje je moć, kada se kvalitetno prenosi s koljena na koljeno.

Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)