Konjic u UNESCO-u, ali...

Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a u okviru 40-te sjednice koja se održala u Istanbulu, 15.7.2016. godine, donio je odluku o upisu stećaka na Listu svjetske baštine.

Odlukom Komiteta na Listu svjetske baštine kao serijska nominacija upisano je 28 nekropola sa stećcima što predstavlja krunu šestogodišnjeg rada eksperata iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Među 28 nekropola, 22 su iz BiH, a jedna od njih je nekropola stećaka Biskup kod Glavatičeva, koju je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, na sjednici održanoj 4.-10.5.2004. godine, proglasila nacionalnim spomenikom pod zaštitom države.

Biskup je selo u blizini Glavatičeva, oko 30 km udaljeno od Konjica, prema jugoistoku. Pored makadamskog puta na omanjem uzvišenju poznatom pod nazivom Grčka glavica nalaze se ostaci crkve i nekropola sa stećcima.

Nekropola sa stećcima sastoji se od 172 stećka i velikog broja grobova bez spomenika. Po obliku se izdvaja jedan primjerak sljemenjaka, dok su sve ostalo ploče i sanduci. Nekropola zauzima površinu od oko 1700 m2. Od početka 14. stoljeća do sredine 1404. godine ruševinu crkve koristila je porodica Sanković kao svoju nekropolu. Stećak broj 15 (173 x 78 x 75 cm) je visoki sanduk nedaleko od ulaza u crkvu. Na stećku je natpis koji glasi: „Ovdje leži gospođa Goisava, kćer Đurđa Balšića i žena Radiča koja se udala u kuću kaznaca Sanka i župana Bjeljaka sa čašću poštuje svoju vjeru i višnju slavu (Vego, 1964., broj 178, str. 44-45)“.

Iz natpisa se vidi da se radi o grobu Goisave, žene vojvode Radiča Sankovića. U natpisu se spominje i Radičev otac kaznac Sanko, brat Bjeljak i Goisavin otac Juraj Balšić. Po svom sadržaju natpis spada među najdragocjenije spomenike svoje vrste u Bosni i Hercegovini. U grobu je pronađen netaknut skelet i prilozi: svilene vrpce kao ostatak haljine, a u ustima dubrovački dinar sa slikom sv. Vlaha bez sigle ispod svečeve desnice, kovan oko 1337. godine.

Nadležni državni i turistički lokalni organi i organizacije već kasne sa promocijom ove historijske odluke i ove nekropole stećaka. O značaju odluke govori podatak da je do sada UNESCO u BiH pod svoju zaštitu stavio samo mostarski i višegradski Stari most.

Ovaj tekst prvi put je objavljen 22.8.2016., imao je za cilj skrenuti pažnju na ovu vrijednu nekropolu. PONAVLJAMO tekst koji je uz 1.336 čitanja, ipak imao mali uticaj na nadležne i na javnost. Svjetska i bh baština Biskup i dalje nije adekvatno zaštićena ni promovisana, iako se navršilo 15 godina od upisivanja nekropole na listu nacionalnih spomenika BiH i tri godine od upisa na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Mirsad Čukle / Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)