RAZGOVOR S POVODOM / Neven Pejković: I po njima se Konjic poznaje – ŽKK Konjic

Povod za intervju sa košarkaškim trenerom, Nevenom Pejkovićem, je osvajanje prvog mjesta u Federaciji BiH ženske kadetske selekcije ŽKK „Konjic“.

Ovaj mladi trener rođen je u Konjicu. Sve do odlaska na fakultet igrao je u KK „Konjic“, kada na kratko vrijeme napušta košarku. U rad sa košarkašicama ŽKK „Konjic“ uključio se 2009. godine na poziv svog bivšeg trenera, Edina Ravnjaka. Neven je završio Nastavnički fakultet, Odsjek za sport i zdravlje te stekao diplomu profesora sporta i zdravlja.

NK: Nevene, za početak nam predstavite ovaj uzorni kolektiv, dajte osnovne podatke o klubu, tj. ličnu kartu kluba, od kada postoji, broj mladih koje okuplja i drugo?

PEJKOVIĆ: Ženska košarka u Konjicu pojavila se 2002. kada je Edin Ravnjak, tadašnji trener u omladinskim selekcijama KK „Konjica“ pokrenuo priču oko ženske košarke u Konjicu. Od 2002. godine ŽKK „Konjic“ je bio u sklopu KK „Konjic“ sve do 2007. godine kada zvanično postaje zaseban klub. Priča je počela sa svega 3-4 djevojke na treningu, koje su trenirale zajedno sa dječacima. Međutim, do osnivanja zvaničnog kluba taj broj se popeo na nekih 12 -15 djevojaka i formirala se prva ekipa ŽKK „Konjic“. Danas u ovom klubu trenira do stotinu djevojčica u raznim selekcijama (juniorke, kadetkinje, pionirke, mini basket te škola košarke).

Naš klub u više kategorija takmiči se u raznim ligama u našoj državi, počevši od omladinskih liga na nivou cijele Bosne i Hercegovine, seniorske lige i dr. Nažalost, u našoj državi sve mora biti komplikovano pa tako i u sportu, gdje nema zajedničke omladinske lige pa klubovi igraju kantonalne ili entitetske lige. Mi smo već četiri godine učesnici regionalne, WABA lige u kojoj učestvuju ekipe iz zemalja bivše Jugoslavije. Naravno, pored svih ovih liga, klub učestvuje na raznim domaćim i međunarodnim turnirima, gdje dobijamo redovno pozive svake godine od naših sportskih prijatelja koje smo stekli upravo na košarkaškim terenima. Danas u klubu rade dva trenera, profesori sporta i tjelesnog odgoja. Osim mene tu je i Edin Ravnjak, koji je “alfa i omega” ovog našeg sportskog kolektiva, koji je pokrenuo klub, a samim tim i žensku košarku u Konjicu.

NK: Obzirom na uspjehe i masovnost u klubu, da li su Vam osigurani odgovarajući uslovi rada i sa kakvim problemima se suočavate?

Uslovi rada u našem klubu nisu baš idealni, a nisu ni toliko loši. Trenutno se treninzi odvijaju u sali Prve osnovne škole u Konjicu i u JUSD „Konjičanka“. Naravno, uvijek mogu da budu bolji uslovi sa finansijske strane, a i sa strane sportske infrastrukture. Moramo naglasiti, da naš klub trenira na jednoj trećini terena u sportskoj dvorani. Dakle, nemamo na raspolaganju cijelu dvoranu za takmičarsku ekipu.

Kao i sve ekipe u našem gradu, a i širom Bosne i Hercegovine zemlji i naš klub ima određenih problema. Naravno, sportska infrastruktura nam ne dozvoljava da pravimo malo veće ambicije, da dovedemo Premier ligu BiH u naš grad, a pored te sportske infrastrukture tu je i finansijska strana.

NK: Osim stručnosti, sistematičnosti i masovnosti koja daje kvalitet, koji je još recept za uspjeh? Šta trenutno radite i šta planirate? Ko su najbolji među Vama?

Djevojčice su podjeljene u selelekcije po godištima, kako takmičenja idu tako se i održavaju treninzi. Kadetkinje treniraju četiri puta sedmično, dok vikendom rade individualne treninge. Mini basket selekcija trenira tri puta sedmično, a škola košarke dva puta sedmično. Kroz takav rad moraju doći i rezultati. Kroz 12 godina, koliko je prošlo od zvaničnog osnivanja kluba, učestvovali smo na brojnim međunarodnim i domaćim košarkaškim turnirima u raznim uzrastima. Redovno svake godine igrali smo omladinske lige sa mnogim selekcijama. Možemo izdvojiti značajnije rezultate za naš klub, a to su:

- U sezoni 2009./2010. godine osvojeno je 3. mjesto na Prvenstvu BiH u selekciji pionirki koje su činile igračice rođene 1996./1997. godine.

- U sezoni 2017./2018. godine osvojeno je 3. mjesto u seniorskoj A1 ligi Bosne i Hercegovine. Prosjek godina naše ekipe bilo je 15,3.

- U sezoni 2017./2018. godine u selekciji kadetkinja, djevojke rođene 2001./2002. godine ostvarile su plasman među najboljih 8 ekipa u WABA ligi.

- U sezoni 2018./2019. godine u selekciji kadetkinja, djevojaka rođenih 2002. godine i mlađih, naš klub postao je prvak Sistema A Federacije BiH.

Pored ovih značajnih rezultata za našu ekipu tu je još puno medalja sa mnogih turnira, kako međunarodnih tako i domaćih.

Pošto klub nema seniorsku ekipu i ne igramo seniorsku ligu, nama je uspjeh kada naša igračice odu da igraju za veće klubove od nas koji igraju tu seniorsku ligu. Klasični primjeri toga su Zerina Kozić, koja je prošle godine otišla u Sloveniju i potpisala ugovor sa ekipom ŽKK „Triglav“ iz Kranja sa kojim je igrala 1. ligu Slovenije i Waba ligu te sa juniorskom ekipom postala prvak Slovenije. Zatim, Azra Nikšić koja je također, prepoznata kao veliki potencijal i prošle godine otišla je u ekipu ŽKK „Play off“ iz Sarajeva sa kojom igra Premier ligu Bosne i Hercegovine. Pored njih dvije moramo da spomenemo i Eminu Hadžihusejnović, koja je prve korake napravila u našem klubu i naučila osnove košarke. Emina je danas u Americi, gdje je dobila punu stipendiju od Northeast community college u Norfolk-u. Pored ovih igračica, u ne tako davnoj prošlosti iz našeg kluba su u veći klub otišle dvije igračice: Berina Hebib u ekipu KŽK „Čelik“ iz Zenice, a kasnije u KK „Željezničar“ Sarajevo i Elma Hero u „ŽKK Play off“ Sarajevo.

Možemo se pohvaliti, da je naš klub dao tri reprezentativke u omladinskim reprezentacijama Bosne i Hercegovine. To su Berina Hebib, koja je nastupala za U18 selekciju na Evropskom prvenstvu 2014. godine, Emela Ramić U16 reprezentacija BiH na Evropskom prvenstvu 2018. godine i Azra Nikšić, koja je dva puta nastupala za reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu 2017. i 2018. godine. Pored njih, ove godine još nekoliko naših košarkašica našlo se na širem spisku potencijalnih reprezentativki BiH.

Trenutno radimo na pripremama za kamp koji naš klub ove godine organizuje u Ajdinovićima. Polako se pripremamo za veliki međunarodni turnir, koji već dugo godina organizujemo u septembru mjesecu svake godine. Zatim, pripremamo se za Final four Ženske Omladinske Lige (ŽOL), a djevojke se pripremaju i individualno za treninge za reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Naredni naš korak je održavanje pomenutog kampa u Ajdinovićima, koji će se održati početkom jula mjeseca i na kojem će učestvovati pored našeg kluba, još neke košarkašice iz Hrvatske, Slovenije, a i drugih klubova iz Bosne i Hercegovine. Po povratku sa kampa slijedi mala pauza. Onda idemo u nove radne pohode, u pripreme za narednu sezonu, jer kao što smo rekli u septembru mjesecu je taj naš turnir Woman Konjic Kup. Zatim kreće i nova sezona ŽOL, kao i nova sezona WABA lige.

Portal Novikonjic.ba čestita mladim konjičkim košarkašicama i njihovim trenerima.

Za kraj pitamo nadležne u općini Konjic, Federaciji BiH, kada će organizovati prijem za ove vrijedne i talentovane djevojčice? Kada će im uručiti novčane i druge nagrade?

Ovaj uzorni kolektiv može biti primjer kako se brane boje Konjica.

RAZGOVARAO: Mirsad Čukle / Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)