NAJAVA Obilježavanje 76. godišnjice Bitke za ranjenike u subotu 11. maja

Obilježavanje tradicionalno počinje spuštanjem 76 karanfila u Neretvu, a zatim slijedi polaganje cvijeća i odavanje počasti svima koji su dali živote u 4. neprijateljskoj ofanzivi.

Nakon toga održat će se svečana akademija i obraćanje zvaničnika, uz bogat kulturno-zabavni program.

Prema protokolu manifestacije, skupu će se, osim domaćina, obratiti i antifašisti iz BiH i susjednih republika bivše Jugoslavije, a organizatori su najavili kako se ove godine očekuju više hiljada posjetilaca koji će prisustvovati obilježavanju 76. godišnjice Bitke za ranjenike.

"Ovo je prilika da se prisjetimo tih historijskih trenutaka i da odamo počast onima koji za slobodu dadoše svoje živote u borbi protiv fašističkog zavojevača.

U to ime pozivamo sve zainteresovane da dođu u Jablanicu i da se zajedno prisjetimo na herojske podvige partizanskih jedinica u 4. neprijateljskoj ofanzivi, odamo počast njima i svim drugim borcima savezničkih vojski u Drugom svjetskom ratu", poručuju iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a Jablanica.

Na obilježavanju se očekuje veliki broj delegacija s prostora BiH, kao i s prostora bivše Jugoslavije.

Kao i prethodnih godina, organizatori obilježavanja godišnjice Bitke na Neretvi su SABNOR BiH, Udruženje antifašista i boraca NOR-a Jablanica, Društvo "Josip Broz Tito" Jablanica i Muzej "Bitka za ranjenike na Neretvi" Jablanica, uz pokroviteljstvo Općine Jablanica i Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

udrimuski.ba/novikonjic.ba

ocijeni
(2 glasova)