Konjički srednjoškolci realizovali završnu aktivnost pod nazivom Želimo znati - GDJE će svjetlo zasjati?

Želimo znati kada će svjetlo zasjati simboličan je naziv ovogodišnje kampanje Mreže savjeta/vijeća učenika u Bosni i Hercegovini.

Cilj ovogodišnje kampanje jeste pokazati da Bosna i Hercegovina zaista ima potencijale koji drže svjetla upaljena i koji se svojim trudom i zalaganjem zaista trude da se svjetla naš domovine nikada ne ugase.

Prvi korak kampanje bilo je istraživanje koje je objedinilo teme vršnjačkog nasilja, govora mržnje, ekstremizma i mobilnosti mladih. Istraživanje je odrađeno na uzorku od 16 391 srednjoškolaca koji su svojim odgovorima na postavljena pitanja prikazali realnu sliku i stav mladih o navedenim problemima.

Svjetla koja su jako bitan faktor našeg društva jesu svjetla obrazovanja. S tim u vezi raspisan je i konkurs za izbor najbolje srednje škole, najboljeg profesora i najboljeg srednjoškolca u Bosni i Hercegovini. Rezultati i broj prijava na konkurs samo su još jedan od dokaza da BiH zaista ima kvalitetne ljude koji se bore za zajednički uspjeh.

Kampanje po kantonima i regijama Bosne i Hercegovine uvodna su aktivnost u centralnu akciju. Srednjoškolci u 30 različitih gradova Bosne i Hercegovine imat će priliku dati odgovor i rješenja na probleme koje muče mlade ljude u našoj zemlju i sve to uz univerzalnu poruku mira koja će biti poslana iz svih 30 gradova "Dragi sugrađani slagali su vas. Ne postoji put ka miru. Mir je jedini put. Želimo znata kada će svjetlo zasjati."

Ovogodišnja kampanja za mreVUK HNK počela je sa sjevera Hercegovine pa su u petak, 03.05.2019, konjički srednjoškolci realizovali završnu aktivnost pod nazivom Želimo znati - GDJE će svjetlo zasjati?

"Upoznali smo sugrađane sa kojim problemima se susreću srednjoškolci, mladi ljudi u Bosni i Hercegovini te poslali vrlo važnu poruku: "Ne postoji put ka miru. Mir je jedini put." Za predstavljanje naših problema odabrali smo simbol našeg grada - Konjičku ćupriju, u petak u 12:00 kada je najviše prolaznika kojima bismo privukli pažnju.“ - izjavila je Lejla Mehanoli, predsjednica Vijeća učenika JU "Srednja škola" Konjic.

Nakon aktivnosti po gradovima slijedi i završna aktivnost u glavnom gradu Bosne i Hercegovine na kojoj će prisustvovati predstavnici svih kantona i regija i zajedno upaliti svjetla Bosne i Hercegovine.

ocijeni
(2 glasova)