USPJEŠNA AKCIJA GSS KONJIC: Spašene dvije Čehinje izgubljene na planini Prenj

Dvije češke državljanke helikopter Oružanih snaga izvukao je iz sniježnih nanosa Prenja.

Novikonjic.ba prenosi saopćenje GSS Konjic u cjelosti:


"Kad mi je 1. Maja, u 20 h i 15 min zazvonio tel, jednostavno sam znao da ću noć provesti sa dobrovoljcima, volonterima, a gdje drugo nego na Prenju. Jednostavno ovo je godišnje doba kad gss ima pune ruke posla. GSS Konjic je zaprimio dojavu da su se dvije planinarke iz Češke izgubile na Prenju u prijedjelu Osobca. Veoma brzo smo sa CZ Opštine Konjic i MUP-om Konjic, pripremili plan djelovanja. Sedam članova gss je uz logističku pomoć Vatrogasne jedinice i MUP-a, krenulo u akciju pronalaska i spašavanja planinarki.

Akcijom je kordinirao pomoćnik načelnika za vatrogastvo i CZ, gos. Husein Hodžić. Uz nesebičnu pomoć kolega iz gss stanica Mostar i Jablanica, CZ Konjic, te pripadnika FUCZ, brzo smo locirali mjesto na kojem se nalaze izgubljene planinarke. Poslije 4h pješačenja, sa mnogo spasilačka oprema na našim leđima, stupili smo u vizuelni kontakt sa izgubljenim planinarkama. Iznenadilo nas je mjesto na kom su se nalazile, jer je bilo jako nepristupačno, i gotovo nemoguće doći i mnogo iskusnijim planinarima od njih.

Brzo smo procijenili situaciju i donijeli odluku da se do njih pokušamo probiti iz dva pravca. Poslije više neuspjelih pokušaja i u dogovoru sa gos Huseinom Hodžićem, donosimo odluku da se u pomoć pozovu Oružane snage RBiH. Ubrzo poslije poziva stiže helikopter Oružanih snaga, sa nama poznatom posadom. Koliko je bio nepristupačan teren, govori činjenica da se helikopter oslonio samo jednom skijom.

Nesebičnim zalaganjem svih učesnika: CZ Konjic, GSS-a Konjic, Vatrogasne jedinice Konjic, MUP-a Konjic, GSS-a Mostar, GSS-a Jablanica, članova FUCZ i Oružanih snaga RBiH, spašena su još dva ljudska života. Zahvaljujemo se svima na pomoći." - saopćeno je iz GSS Konjic.

CIVILNA ZAŠTITA OPĆINE KONJIC: U srijedu 1. maja u večernjim satima , Služba civilne zaštite i vatrogastva općine Konjic dobila je informacije da su dvije češke državljanke nestale u rejonu planine Prenj.
U 02.30 sati, u akciju lociranja i spašavanja kreću pripadnici GSS Konjic,koji nakon višesatnog pješačenja uspjevaju locirati nestale osobe.
Zahvaljući FUCZ uspostavlja se kontakt sa Oružanim snagama, i donosi se odluka da će u akciju spašavanja biti uključen i helikopter Oružanih snaga.
Po riječima jednog od članova posade, zbog teškog terena radilo se o vrlo složenom prizemljenju, ali se na sreću sve dobro završilo,te su oko 12.30 sati, nestale osobe uspješno prebačene do Konjica. Riječ je o dvije mlađe ženske osobe koje su po evakuaciji bile u dobrom psihofizičkom stanju.

Redakcija portala pohvaljuje konjičke heroje za još jednu uspješnu akciju spašavanja ljudskih života.

Novikonjic.ba

ocijeni
(2 glasova)