KONJIC / PRKANJ: Održana prva likovna kolonija školske djece autističnog spektra

Kako saznaje portal Novikonjic.ba proteklog vikenda u konjičkom naselju Prkanj, na mjestu nekadašnje "Avlije" (poslijeratni kafić i picerija) održana je prva likovna kolonija za djecu školskog uzrasta iz autističnog spektra.
Djeca su obišla kulturno - historijske znamenitosti grada Konjica: park sa stećcima i rimaskim stelama, tri glavne konjičke džamije, partizansko groblje sa mozaikom i vidikovcem, Ćupriju i Novalića kulu. Nakon toga uslijedio je kreativni rad u Avliji, čiji će rezultati biti izloženi na izložbi "Hor odbačenih stvari" u galeriji Charlama depot u Sarajevu.
"Djeca su napravila instalaciju od korištenih materijala i sliku pod nazivom "List". Šest učesnika kolonije "Plavi artizam" učesnici su i prvog muzejskog outreach programa u BiH za djecu autističnog spektra koji je održavan posljednjih 6 mjeseci u UGBIH i krunisan je istoimenom izložbom koja je trajala mjesec dana u istoj instituciji." - kazala je za portal Novikonjic.ba Aida Šarac, muzejska pedagoginja Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.
Novikonjic.ba
ocijeni
(2 glasova)