MIRSAD ČUKLE: O K O Konjica

Konjic u aprilu probehara.

Po okolnim brdima behar, zelenilo, u daljini Borašnica i Prenj pod snijegom. Osim ovoga u jedan pogled stane i Stari most. Slika za pamćenje: Most, Neretva, behar, snijeg, galeb, patka, Tekijska džamija, sve u jednom snimku.

Posjetilac Konjica, koji izađe iz autobusa, na prvom susretu sa gradom, može nas pitati gdje je ovdje autobuska stanica, ima li red vožnje, biletarnica, nadstrešnica, toalet – nema, zašto i dokle gospodo vijećnici koji u strategiji razvoja općine staviste turizam na prvo mjesto? Gdje je turistička zajednica, turistički prospekti, informativni turistički centar – nema? A pogledajte samo u maloj, susjednoj Jablanici – sve to ima.

Jablanica je prije 5-6 dana proglašena najboljom lokalnom zajednicom i za nagradu od Švajcarske dobila 70.000 dolara. OV Konjic sa zakašnjenjem od tri godine, 24. 4. '19., raspisa izbore za MZ i svi radosni. Za očigledni nerad će dobiti po 400 KM mjesečno, a neki i više. Nerad vijećnika neće biti kažnjen.

Danas, petak 26. 4., u 11 sati otvoreno je 5. Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground, u gradu nema ni najmanje najave, a kolekcija ima ukupno 159 umjetničkih djela umjetnika iz svijeta. Imamo svjetski događaj u našoj avliji, ali... zajednica ne zna preko toga sebe reklamirati i uzeti novac, ili to namjerno ostavlja pojedincima.

Večeras u 20 sati, odigrana je posljednja predstava 7-dnevnog 17. festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH. Srednja škola iz Ključa izvela je predstavu Kaznena subota. Sutra u 20,30 je dodjela nagrada i zatvaranje festivala.

Danas je na Musali sahranjena Karić Emina rođ. Osmanović, 87 godina (prilog fotografija). U subotu, 27. 4. u 17 sati, u Konjicu će biti sahranjena Ćosić Omera rođ. Banda, Mirsada, 49 godina.

Za bolji i ljepši Konjic, Mirsad Čukle

ocijeni
(7 glasova)