NEKAŽNJENI ZLOČINI Savez logoraša BiH i Udruženje logoraša Konjica obilježava 26. godišnjicu stradanja stanovnika Gorice

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, zajedno sa Udruženjem logoraša općine Konjic, dana 25.04. 2019. godine (četvrtak) sa početkom u 12:00 sati u kod spomen obilježja u mjestu Gorica (Buturović Polje) općina Konjic, prigodnim programom obilježiće 26. godišnjicu zločina nad stanovnicima mjesta Gorica.

Tog 25. aprila 1993. godine, u ranim jutarnjim satima, u selo su upali pripadnici jedinice iz sastava brigade HVO “Herceg Stjepan”, te u jednom danu ubili Mirsada Gabelu, Senada Hanića (ubijen pa zapaljen) i Zaima Kešku. Istog dana ranjen je i Šefkija Šteta, koji je, nakon teških muka u logoru u Buturović Polju, nešto kasnije preminuo.

Nekoliko dana poslije, nakon što su opljačkali i započeli sa paljenjem sela, u svojoj porodičnoj kući, živa a nepokretna, zapaljena je starica Đemila Dedić dok je na kućnom pragu svirepo ubijena bolesna starica Zejna Zalihić.

Nakon torture i ubistava te paljenja sela, 137 zarobljenih stanovnika mjesta Gorica odvedeno je i zatočeno u logor u Buturović Polju, koji je kao takav evidentiran od strane Međunarodnog komiteta crvenog križa, u kojem su zatočeni bili izloženi strašnim torturama.

Za zločine počinjene nad stanovnicima mjesta Gorica do danas niko nije procesuiran.

Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)