Konjički srednjoškolci ponovo među najboljima: Za mlade glumce nagradno putovanje u Tursku

Konjički srednjoškolci uz mentoricu, profesoricu turskog jezika Fatimu Babajić, osvojili prvo mjesto na Federalnom takmičenju u glumi i osigurali sebi nagradno putovanje u Tursku.

Tekst profesorice Babajić prenosimo u cjelosti:

"Prije svega Vam se, u lično, i u ime kompletne ekipe koja je realizirala projekat „Hasanaginica“ , od srca želim zahvaliti što ste primijetili naš rad.

Naša predstava je imala jedan vrlo zanimljiv tok svoga nastajanja. Budući da sam po prirodi osoba koja vrlo rado prihvata izazove, pogotovo ako je to rad sa djecom, vidjevši oglas za takmičenje koje je raspisao Institut Yunus Emre Sarajevo, odmah sam otišla na konsultacije kod naše direktorice Enise Karkelje u nadi da ću realizirati ono što sam planirala. Direktorica nam je dala zeleno svjetlo rekavši samo „Nego šta, već ćemo se prijaviti!“

Onda je uslijedio odabir teme sa kojom ćemo se predstaviti. Nismo se mnogo dvoumili oko toga. Željeli smo igrati na sigurnu kartu. Profesorica Aldijana Kovačević, kojoj se ovom prilikom mnogo zahvaljujem, je predložila rekavši : „Radimo Hasanaginicu, to je dio naše tradicije, nećemo pogriješiti sigurno!“ Profesorica Aldijana je preuzela na sebe odgovornost režije i scene, moja malenkost je bila zadužena za izgovor, naglasak i ostale finese. Za vrlo kratak period odabrala sam učenike i njihive uloge koje će tumačiti, budući da ih sve poznajem tri i više godina.

Uloge su bile raspoređene sljedećim redoslijedom: Hasanaginica – Alma Spona, Hasan Aga- Nihad Hodžić, aginica Arapović – Alma Prohić, beg Pintorović – Haris Herić, begovica Pintorović- Azra Smajić, sestra Arapović – Anida Memić, mlađa Hasanaginicina kćer – Selma Zelić i sluga Hasko – Kemal Parcan. Za muzičku podlogu bio je zadužen učenik Gimnazije Ajdin Tiro.

Nakon toga je uslijedila, pa mogu reći, jedna od najozbiljnijih etapa našeg projekta, prevođenje scenarija. Po instrukcijama takmičenja, predstava je morala biti izvedena na Turskom jeziku, sa maksimalno devet glumaca na sceni, i trajanjem od minimalno dvadeset minuta. Moram istaći da prevesti scenario drame kao što je Hasanaginica nije bilo ni malo lahko. Zbog toga, ovom prilikom se neizmjerno želim zahvaliti mom dragom kolegi, profesoru Muhamedu Muminhodžiću, koji mi je bezuslovno i bez ikakvog pogovora pomogao pri prevođenju scenarija. Muhamede ljudino, prijatelju, kolega, veliko hvala!

Ovdje bih još samo dodala nesebičnu podršku i zalaganje učenika četvrtog razreda Gimnazije Inasa Jablana, koji je bio zadužen za ton na našoj predstavi. Inase, neizmjerno sam ti zahvalna.

Nakon prevođenja scenarija uslijedile su probe, prva, druga, treća,...... deseta, dvadeseta, ne znam ni sama koliko ih je bilo... Probe smo imali u našem školskom amfiteatru, a kada je tekst bio savladan, što se desilo u neočekivano brzom roku, odlučili smo da snimamo predstavu u kino sali našeg pozorišta. Vrlo brzo naš video uradak je bio spreman za takmičenje. Ovdje želim mnogo da se zahvalim našem profesoru Hamdiji Džajiću, koji je na vrlo profesionalan način, snimio našu predstavu. Također moram da se zahvalim i direktoru našeg Narodnog pozorišta gospodinu Benjaminu Mušinoviću koji nam je ustupio prostorije kao i Kino salu, kao i BZK Preporod-u na posuđenim nošnjama koje ćemo nositi i na finalu u Kajseriju u Turskoj.

Sedam dana nakon što smo poslali naš uradak, dobili smo informaciju da smo u konkurenciji od 33 srednje škole, prošli u top tri najbolje ekipe u Federaciji BiH. Sreći nije bilo kraja. Nastavili smo sa još intenzivnijim probama spremavši se za kulminaciju. Željeli smo pobijediti jer smo znali da imamo dobru ekipu i dobru temu.

11. marta otišli smo na finalno takmičenje u Sarajevo, koje se održalo u prostorijama Doma armije.

Manifestacija je zaista bila na visokom nivou i dočekani smo kao pravi glumci. Bila sam jako pozitvno iznenađena jer učenici uopšte nisu imali tremu. Iskreno, više sam je imala ja.

Naši konkurenti su bili Druga gimnazija Zenica i MSŠ Enver Pozderović Goražde.

I odigrali smo još jednom svoju „Hasanaginicu“ u Domu armije. I pobijedili.

A šta smo mi time dobili?

Mnogo.

Prvenstveno, za mene kao profesora, ovo je bio veliki izazov i odgovornost, ali sam istinski i srcem vjerovala da ćemo ostvariti najbolji rezultat. Tako je i bilo na kraju. Smatram da smo, našoj školi, našem gradu Konjicu, našoj Bosni i Hercegovini pokazali kako naša mladost može mnogo samo kada im se da vjetar u leđa. Mi smo ovo sada uradili na turskom jeziku, a nadam se da će neki „novi klinci“ akobogda u nekoj skorijoj budućnosti to odraditi na nekom drugom jeziku.

Također smatram da su učenici, osjetili čar dasaka koje život znače, imali priliku da se druže i upoznaju jedni sa drugima kako na probama, tako i na snimanjima, kao i na samom takmičenju.

Neki od učenika već su imali iskustva sa pozorišnim predstavama, ali i za njih je ovo bio veliki izazov i odgovornost; dok je za one koji su prvi put kočili na scenu bio poseban doživljaj. Međutim, svi su pokazali veliku odgovornost, predanost, timski rad, disciplinu i veliki talenat za glumu, što je na kraju rezultiralo pobjedom. Ukratko, za vrijeme pripreme, tokom svake probe, na finalnom snimanju kao i na takmičenju, jednom riječju bili smo porodica.

I na samom kraju, nagrada. Kao pobjednici na Federalnom takmičenju u glumi osvojili smo nagradno putovanje u turski grad Kajseri. Tamo ćemo na „14. Međunarodnom festivalu za srednjoškolce“ , na kojem će učestvovati škole iz velikog broja zemanja, predstavljati našu državu.

U Kayseri smo otputovali u nedjelju, 14. aprila, u nadi da ćemo našu državu predstaviti isto, ako ne i bolje kao na finalnom takmičenju, svojim učenicima želim reći samo jedno :

„ Dragi učenici, hvala vam na dosadašnjem ukazanom povjerenju, bili ste sjajni! Budite ništa manje od toga u Kajseriju. Sretno nam bilo !“

A budućim generacijama bih poručila :

„Draga djeco, čitajte sve što vam se nađe pri ruci, jer nikad ne znate kakvu poruku možete izvući iz nečega, budite od koristi, naučite da slušate i budite dobri slušaoci, uhvatite se u koštac sa problemima, objeručke prihvatite svaki pozitivan izazov i budite dobri ljudi. Sretno !“

Srdačno, Profesorica turskog jezika Fatima Babajić

Sejo Ivković / Novikonjic.ba

ocijeni
(2 glasova)