UOČI DANA ARMIJE RBIH: Održana javna tribina - Konjic, grad heroj!

FOTO: Vehid Š. FOTO: Vehid Š.

Tribina je održana u petak, 12. 4. 2019. godine, a gosti tribine bili su - Rusmir Hadžihusejnović, predsjednik opštine prve ratne godine, Esad Ramić, komandant odbrane grada i Nezim Halilović Muderiz, komandant 4. muslimanske slavne lahke brigade.

Svi gosti tribine odgovorili su na osnovno pitanje - Zašto je Konjic grad heroj, te iznijeli političko-vojnu situaciju prije agresije i hronologiju najvažnijih događaja prve ratne godine.

Potvrđena je i dokazana osnovna teza da se Konjic branio, da je odbrana bila legalna i legitimna, da je uloga Konjica u odbrani BiH bila ogromna, tj. da je priča o Konjicu u ratu, u cjelini gledano, izuzetno pozitivna.

Međutim, pojačanom aktivnošću antibosanskih i antikonjičkih snaga, te pasivnošću domaćih vlasti, u javnosti je dominantna negativna uloga i slika grada iz perioda rata.

Slobodan Konjic, bio je inspiracija, nada i motivacija mnogim bh gradovima i građanima, a municijom, hranom i lijekovima pomogao je 35 gradova, bio baza za izbjeglice iz 26 općina...

Organizator tribine planira uskoro pokrenuti više aktivnosti i skupova na kojima će se konkretnije razmatrati i valorizovati doprinos Konjica odbrani BiH, te utjecati da Tužilaštva konačno podigne optužnice za granatiranje i snajperisanje Konjica. U cilju izrade knjige o odbrani Konjica pozvani su svi koji žele i mogu dati izvorne dokumente ili pisano sjećanje i druge materijale, da ih dostave organizatoru.

Sva boračka udruženja, sve vladine i nevladine organizacije, svi građani i građanke, posljednji je čas da se uradi ta knjiga, jer buduće generacije moraju znati kako se Konjic odbranio od agresije, pokažimo da smo dostojni nastavljači borbe za ideje naših poginulih saboraca, a to je slobodna, nezavisna, demokratska, cjelovita BiH, te slobodan otvoren, multietnički Konjic, rečeno je na tribini.

Fotografija Vehid Šišić - Fotografijom rečeno.

Mirsad Čukle /Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)