KONJIC: Tribina o bosanstvu i antibosanstvu

FOTO: Facebook, NU Konjic FOTO: Facebook, NU Konjic

Sinoć je (11.4.19.), u Bosanskoj sobi Doma kulture, održana je javna rasprava o temi “Bosanska država u vidicima osporavanja i branjenja”, uz promociju knjige autora Rusmira Mahmutćehajića - O antibosanstvu, muke života u tuđim predstavama.

Na tribini su govorili: Nerin Dizdar, Elvis Ljajić, Krsto Mijanović, Esad Zgodić, Asim Zubčević. Rasim Gačanović, Senadin Lavić, Mile Babić i Rusmir Mahmutćehajić,

Puna bosanska soba, publika iz Konjica i Jablanice, s pažnjom je slušala eminentne govornike o aktuelnoj temi osporavanja Bosne i bosanstva.

Svođenje individualnog identiteta na srpstvo, hrvatstvo i bošnjaštvo svojevrsno je nasilje nad slobodom izbora više identiteta, od kojih je osnovni bosanstvo, rekao je fra Mile Babić, poznati teolog i filozof.

Zamaskirana prevara i protivbosanski produkt je i hercegovinstvo, učinci te prevare pogubni za bh društvo, dugo su na sceni, o čemu je govorio prof.dr. Rasim Gačanović.

Prof.dr. Esad Zgodić analizirao je opasnost obeskorjenjivanja bosanskih i Srba i Hrvata i Bošnjaka, koji se pogrešno, primarno vezuju za susjedne države i za Tursku.

Najbolji odgovor na sve nacionalizme je jačanje bosanskog identiteta u pluralnosti. Za bosanstvo je opravdano reći da predstavlja uzvišeni uzor u otkrivanju, podsticanju i štićenju politike i kulture pluralnog društva. Svako društvo je pluralno čak i onda kad se čini da ga uokviruju i objedinjuju jedna religija, jedno porijeklo, jedna historija, jedna politika, jedan vođa. Pluralno je, jer su i pojedinac i sve što je s njime u vezi promjenjivi i neodrživi u bilo kakvoj učvršćenosti, rekao je pored ostalog akademik Mahmutćehajić, koji se smatra jednim od petsto najutjecajnijih musliamana svijeta.

Mirsad Čukle

ocijeni
(0 glasova)