OTVOREN MUZEJ U MANASTIRU ŽITOMISLIĆ

Mostar -- U manastiru Žitomislić jučer je proslavljena manastirska slava Blagovijesti i otvoren muzej u kojem je izložena vrijedna manastirska riznica vraćena u ovu svetinju nakon 27 godina, a čini je zbirka ikona i umjetnina koja je među tri najveće u BiH.

Muzej je otvorio direktor Sekretarijata za vjere RS-a Dragan Davidović, budući da je izgradnju ovog objekta u najvećoj mjeri finansirala entitetska vlada, a pomoć je pružilo i Ministarstvo kulture FBiH.

Iguman manastira Žitomislić Danilo istakao je da je slavu manastira uveličalo otvaranje muzeja. On je dodao da je manastir obnovljen i u duhovnom smislu, a da mu je sada vraćeno i njegovo pokretno kulturno nasljeđe. Naglasio je da je otvaranje ovog muzeja od velikog značaja za cijeli Mostar i BiH, jer je riječ o značajnoj zbirci ikona, umjetnina i rukopisnih i rano pisanih knjiga.

"Sve to govori da naš manastir i naš narod ovdje živi vijekovima i ostavlja za sobom bogat trag", rekao je iguman Danilo i dodao da je postavku muzeja uradila profesorica Ljiljana Ševo, prenosi federalna.ba.

U muzejskoj postavci nalazi se pedesetak ikona iz perioda od 16. do 18. vijeka – djela srpskih, italo-kritskih i ruskih autora, prenosi federalna.ba.

Među srpskim ikonama najznačajnije su "Žitomislićke dveri" koje se pripisuju ikonopiscu, majstoru Radulu i one na ikonostasu, koje su djelo Georgija Mitrofanovića.

Jedna od važnih je i ikona Bogorodice iz italo-kritske grupe, koju je slikao Andrej Ricos, a koja je jedna od četiri takve u svijetu.

Manastir Žitomislić, osim ikona, posjeduje i šest vrijednih knjiga, od kojih su pet rukopisi, a najstarija - "Minej za septembar", datira iz 14. vijeka i pisana je na koži.

U muzeju će biti postavljena i zbirka srebrnih predmeta za crkvenu upotrebu, uglavnom iz 17. vijeka.

Liturgiju u manastiru Žitomislić služio je Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom Eparhije.

Slavi manastira i otvaranju muzeja prisustvovali su predstavnici vjerskih zajednica iz Mostara, predstavnici vlasti iz hercegovačkih opština, konzul Srbije u Mostaru i brojni vjernici i gosti.

Manastir Žitomislić sagrađen je 1566. godine, iste godine kada i Stari most u Mostaru. Zadužbina je porodice Miloradovića, koja je 1566. godine od nevesinjskog kadije dobila dozvolu za obnavljanje manastira, što ukazuje da je na tom mjestu i ranije postojao hram. Od tada do danas manastir Žitomislić je najznačajniji duhovni i kulturni centar pravoslavnih vjernika u Hercegovini.

Manastir je obnovljen 2005. godine, kada ga je osveštao blaženopočivši patrijarh srpski Pavle.

Proglašen je za nacionalni spomenik BiH.

(StarMo)

ocijeni
(0 glasova)