KONJIC Osmanović uputio pozive ministrima kulture pred otvaranje V ciklusa Projekta Bijenale D-0 ARK Underground

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović uputio je zvanične pozive ministrima kulture zemalja koje su potpisnici Deklaracije o podršci Projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground.

Poziv je upućen ministrima kulture Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske, Austrije, Njemačke i Italije.

U pozivu ministrima, Ministar civilnih poslova BiH navodi da je Projekat Bijenale D-0 ARK Underground Projekat kojeg je Vijeće Evrope proglasilo za Kulturni dogadjaj Evrope za 2011 godinu, te da je riječ o Projektu koji predstavlja odličnu platformu za promociju savremene umjetnosti, Projektu na koji je Bosna i Hercegovina veoma ponosna. „Projekat ove godine slavi deset godina svog postojanja. U 2013., 2015., 2017. i 2019. godini Projekat je organizovan pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Projekat Bijenale, postao je simbol moći kulture da gradi mostove medju ljudima i mjesto dijaloga i otvorenosti”, navodi se u pozivu Ministra Osmanovića.

Projekat Bijenale D-0 ARK Underground bavi se analizom nasljedja Hladnog rata. Istorijska pouka je ovdje nedvosmislena, ali njoj ne treba prići s hladnim cinizmom i proglasiti ARK u Konjicu tek simbolom jednog propalog političkog projekta. Bunker u Konjicu danas je postao „vremenska mašina“ koja nam omogućava, zahvaljujući svjetskim umjetnicima, putovanje u prošlost i u budućnost. Danas ARK u Konjicu baštini najznačajniju na svijetu kolekciju savremene umjetnosti sa temom Hladnog rata.

Svečano otvaranje V ciklusa Bijenala D-0 ARK Underground, uz prisustvo uglednih gostiju, desit će se 26. aprila 2019. godine ispred Atomske ratne komande u Konjicu.

Nakon V ciklusa, Kolekcija D-0 ARK brojat će 157 umjetničkih radova umjetnika iz 35 država svijeta. Vrijednost umjetničke kolekcije već je sada procjenjena na više od 14 miliona maraka.

Povodom otvaranja V ciklusa Bijenala, osnivač Projekta Edo Hozić kaže: “U saradnji sa UNESCO-om predstavili smo Projekat na Venecijanskom bijenalu, prezentirali smo Projekat u Vijeću Evrope u Starzburu, na Trijenalu Milano, u Beču, Istanbulu, Berlinu, Tirani, Zagrebu, Splitu, Firenci, Banjaluci, Trebinju, Beogradu, umreženi smo sa muzejima i univerzitetima u svijetu koji izučavaju Hladi rat, (Harward, Oxford..) a o nama su pisali i emitirali priloge o Projektu svi značajni svjetski mediji. U svijet je odaslana lijepa slika o nama. Vrijeme je da ovo društvo, ako nam je stalo do proklamovanih civilizacijskih vrijednosti, preuzme brigu o ARK-u kao istorijskom spomeniku i o fantastičnoj umjetničkoj kolekciji na kojoj nam zavide”.

Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)