VAŽI OD DANAS Obavijest za osiguranike iz ZZO HNK o novim zdravstvenim knjižicama

Zavod zdravstvenog osiguranja HNK, u ponedjeljak 1.04.2019. godine, započeti će sa primanjem zahtjeva za izdavanje elektronskih zdravstvenih knjižica.

Zahtjev za izdavanje elektronske zdravstvene knjižice moći će podnijeti svaki osiguranik u jednom od područnih Zavoda u Mostaru, Jablanici, Konjicu, Prozor/Rami, Stocu, Neumu, Ravnom, Čapljini i Čitluku.

Po dolasku u područni Zavod osiguranik će popuniti zahtjev za izdavanje elektronske zdravstvene knjižice i platiti naknadu od 1 KM za izdavanje iste. Elektronska zdravstvene knjižica biti će izrađena u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva.

Izrađenu elektronsku zdravstvenu knjižicu osiguranik će moći preuzeti u istom područnom Zavodu u kojem je i podnio zahtjev za izdavanje, a prilikom preuzimanja iste osiguranik je dužan donijeti papirnatu zdravstvenu knjižicu koju već posjeduje radi poništenja.

Elektronska zdravstvena knjižica, pored opštih podataka osiguranika, sadrži i elektronske podatke o uplaćenoj premiji osiguranja (markici) i status zdravstvenog osiguranja. Drugim riječima, elektronskom zdravstvenom knjižicom osiguranici dobivaju i elektronske premije osiguranja (markice) i elektronsku ovjeru zdravstvene knjižice koja zamjenjuje dosadašnji način ovjere po kojem su osiguranici trebali doći u područni Zavod kako bi ovjerili zdravstvenu knjižicu i temeljem iste ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu na teret sredstava Zavoda.

Elektronska zdravstvena knjižica u potpunosti mijenja dosadašnju papirnatu zdravstvenu knjižicu i osiguranici će istu moći nesmetano koristiti u svim zdravstvenim ustanovama (domovi zdravlja i bolnice), apotekama i ortopedskim kućama u HNK s kojima Zavod ima ugovorne odnose.

Elektronska zdravstvena knjižica nije obaveza ali je pogodnost za osiguranike i nije definisan rok u kojem osiguranici trebaju papirnate zdravstvene knjižice zamijeniti elektronskim.

Osiguranici koji odluče nastaviti koristiti papirnate zdravstvene knjižice i dalje su u obavezi fizički dolaziti u područne Zavode radi ovjere iste.

----------------------------

Direktor Zavoda Rade Bošnjak i njegovi saradnici prvi su osiguranici koji su podnijeli zahtjev, saopćeno je iz ZZO HNK.

Zahtjev za izdavanje elektronske zdravstvene knjižice može podnijeti svaki osiguranik navedenog Zavoda, a može se podnijeti u područnim uredima u Mostaru, Jablanici, Konjicu, Prozor/Rami, Stocu, Neumu, Ravnom, Čapljini i Čitluku.

Elektronsku zdravstvenu knjižicu Zavod je obavezan izraditi u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, a osiguranici će ih moći preuzeti u područnom uredu u kojem su i podnijeli zahtjev.

Pogodnost posjedovanja elektronske zdravstvene knjižice u odnosu na papirnatu, između ostalog, je i u tome što osiguranici dobivaju elektronske premije osiguranja (markice) i elektronsku ovjeru zdravstvene knjižice koja zamjenjuje dosadašnji način ovjere gdje su osiguranici trebali doći u područni ured Zavoda kako bi ovjerili zdravstvenu iskaznicu i temeljem iste ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu na teret sredstava Zavoda.

Elektronska zdravstvena knjižica u potpunosti mijenja dosadašnju papirnatu zdravstvenu i osiguranici će je moći nesmetano koristiti prilikom posjete svom izabranom liječniku, prilikom korištenja bolničke zdravstvene u nekoj od ugovornih bolnica u HNK-u (OB Konjc, KB “Dr. Safet Mujić”, SKB Mostar), te u svim apotekama i ortopedskim kućama u kantonu s kojima Zavod ima ugovorne odnose.

Osiguranici koji odluče nastaviti koristiti papirnate zdravstvene knjižice i dalje imaju obavezu fizički dolaziti u područne urede Zavoda radi ovjere iste, saopćio je ZZO HNK-a.

(mostarski.ba)

ocijeni
(0 glasova)