Belma Ćibo Špago / Vapaj supruge konjičkog šehida: Ko će ispraviti nepravdu?

Portal Novikonjic.ba objavio je spisak novoprimljenih radnika u PD Igman Konjic, koji je izazvao veliki interes javnosti. link: http://novikonjic.ba/index.php/bih/item/6048-ekskluzivno-spisak-primljenih-u-pd-igman-konjic

Dok su jedni čestitali drugima na zaposlenju, na svom Facebook profilu oglasila se naša sugrađanka, Belma Ćibo Špago, supruga šehida Špago (Mustafe) Enida (1964.-1994.) sa brojnim pitanjima o načinima zaposlenja, čiji sadržaj u cjelosti prenosimo:

"09.10.1994.god.u mjestu Dzajici u Konjicu,poginuo je moj muž Enid Špago.Iza njega su ostale tri male kćerke.Sad su njih tri odrasle,udate i imaju svoju djecu.Tako da sam imala sreću da doživim već petoricu unucadi,a uskoro ce da se rodi i sesto unuce.

Enid na svu zalost nije dozivio tu radost.Ja sam ostala udovica sa 22 .god.i vise se nisam udavala.

Pocela sam ovo da pisem kao uvod u delikatnu situaciju sto se tice mene i moje djece.

Dugo sam sutjela na svaku nepravdu koja nam je nanijeta.

Do 2005.god.sam kao njegova supruga imala pravo na porodicnu boracku invalidninu koju su mi nepravedno oduzeli.Pokusavam na sve nacine da to ispravim al bezuspjesno.

S druge strane sto se tice zaposljavanja sehidskih porodica u nasem gradu ni tu nemamo uspjeha ni ja kao supruga sehida,a niti moja djeca,djeca sehida.Nismo jednom predavale bilo gdje al...Vojni objekat u Konjicu zaposljava supruge i djecu sehida,cak iz jedne kuce po petoro,troje,dvoje,a iz jedne,u ovom slucaju,moje nikog jos nisu zaposlili.

Pitam vas kakva je to pravda?

I ja i moja djeca smo hvala Bogu sposobni za rad i nismo neobrazovani.Imamo zavrsene skole,srednje al i to je nesto.

Zasto su drugi prihvaceniji i od mene,a i moje djece.

Zasto je neciji muz ili otac koji je izgubio zivot u ovom prokletom ratu priznatiji od mog muza i oca moje djece iako je od prvog dana branio ovaj nas grad Konjic?

Recite mi ako znate odgovor jer ja ga ne znam.Svega mi doslo mi je da uradim stosta da bi nas najzad neko primijetio i ispravio svu ovu nepravdu.Recite mi sta da radim!?

Imam dosta poznanika i prijatelja koji ce stati uz mene,a naravno da su tu i mediji.

Bit ce zestokog javnog prozivanja mnogih "cjenjenih" i "uticajnih"osoba grada Konjica al' sta me briga.Ta doslo je vrijeme da se nesto preduzme i promijeni.Nadam se da cete me dragi moji podrzati."

Fotografija Omera Lavica.

Novikonjic.ba

ocijeni
(7 glasova)