Sastanak delegacija kantonalnih odbora SDA-HDZ BiH: Značajan iskorak za formiranje vlasti

Predstavnici kantonalnih odbora SDA i HDZ-a Hercegovačko-neretvanskog kantona dogovorili su se na sastanku u Mostaru kako će pozicije predsjednika kantonalne skupštine i predsjednika kantonalne vlade i u sljedećem mandatu obavljati Šerif Špago i Nevenko Herceg.

„U skorom periodu dat ćemo ovlaštenja za sazivanje kantonalne skupštine i imenovanja izbora predsjedavajućeg u imenu Šerifa Špage, te imenovanja mandatara za sastav nove vlade u imenu Nevenka Hercega“ - izjavio je domaćin sastanka, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Edin Mušić.

Istakao je kako su na sastanku predstavnicima Kantonalnog odbora HDZ-a BiH predali programski osvrt o tome kako SDA vidi buduću vlast te naglasio kako će nastaviti rad na zajedničkim programskim smjernicama sa željom da HNK bude jedan od najrazvijenijih dijelova BiH.

Predsjednik KO HDZ-a BiH Ljubo Bešlić istakao je kako je postignut veliki napredak s obzirom da će u narednih deset do 15 dana biti imenovano rukovodstvo kantonalne skupštine i mandatar nove vlade.

Bešlić se osvrnuo i na dokument koji su dobili od SDA o načinu viđenja razvoja kantona.

„Mi smo naš takav dokument već dali SDA i ta dva dokumenta trebaju biti temelj za izradu zajedničke platforme nove vlade što će se dogoditi nakon imenovanja rukovodstva skupštine i mandatara i ta će platforma u konačnici iznjedriti programsku deklaraciju“- rekao je Bešlić

Kada je u pitanju imenovanje dopredsjedavajućeg Skupštine HNK-a iz reda srpskog naroda, Bešlić je kazao da će ta pozicija biti popunjena, ali da ne očekuje da će je zauzeti netko iz SDP-a BiH s obzirom da ta stranka ima stav da ne želi biti dio vladajuće većine.

Što se tiče imenovanja nove vlade, Bešlić je kratko kazao kako očekuje da će se to dogoditi "relativno brzo", međutim nije mogao precizirati kada će do toga doći.

Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)