SAOPĆENJE ZA JAVNOST U povodu jučerašnje promocije knjige “Bitka za Srebrenicu - rat za civilizaciju”

Na redakcijski email zaprimili smo saopćenje za javnost Savez logoraša u Bosni i Hercegovini koje osuđuje jučerašnje izjave autora knjige “Bitka za Srebrenicu, rat za civilizaciju” u Srebrenici, Dušana Pavlovića, istaknutog negatora genocida i zločina počinjenih nad Bošnjacima u zaštićenim enklavama Srebrenica i Žepa.

Jučerašnjoj promociji knjige koja je upriličena u Domu kulture u Srebrenici, a koja za cilj ima negiranje genocida i pravosnažnih sudskih presuda te degradaciju ubijenih i preživjelih žrtava genocida, prisustvovali su članovi Saveza logoraša u BiH iz Srebrenice - maloljetnici koji su bili zatočeni u logorima koje su oformile strukture Vojske Republike Srpske. Promociji su takođe prisustvovali i načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić i predstavnici pravoslavne crkve.
Izjave autora i ostalih prisutnih izazvale su kod naših članova najprije nevjericu, a zatim osjećaje gnušanja i nepovjerenja prema samima sebi. Zapitali su se da li su ikako bili u Srebrenici 1995. godine; da li su bili zatočeni u najzloglasnijim logorima, da li su ih tamo mučili, da li su preživjeli strijeljanje u Petkovcima, da li su im očevi ubijeni?

Nevjerovatno je bilo slušati i prihvatati činjenicu da ti ljudi možda zaista i vjeruju u ono što izgovaraju, da je “odnos vojske prema bošnjačkom stanovništvu u Potočarima jedna od najsvjetlijih epizoda Vojske Republike Srpske u proteklom ratu”, da su “više od pola ukupno stradalih u Srebrenici bili pripadnici 28. divizije takozvane Armije BiH” i da je “više od 8.000 srebreničana ubijeno u borbama 1995. godine”.

Takođe, promotori knjige su s ponosom izjavili da je knjiga pisana sa “posebnim osjećajem empatije prema neprijatelju” i tako uvrijedili prisutne žrtve genocida. Ističemo da je nad nenaoružanim bošnjačkim civilnim stanovništvom 1995. godine izvršen genocid s ciljem istrebljenja cijelog naroda, da su članovi Saveza logoraša u BiH koji su prisustvovali promociji knjige, 1995. godine imali 11, 12, 13 i 17 godina, i nisu bili, niti su mogli biti, neprijatelji bilo koga.

Autor knjige je i kao svjedok odbrane u slučaju protiv Ratka Mladića pred Haškim tribunalom pokušao dovesti u pitanje preko 8000 pogubljenih bošnjačkih dječaka i muškaraca iz Srebrenice, tvrdeći da su ubijani u borbama, tako da pokušaj prikrivanja i revidiranja činjenica kroz rad novoosnovane međunaordne komisije za Srebrenicu nema temelja ni uporišta u pravcu odgovornosti i istine.

Mi, preživjeli svjedoci genocida, želimo da demantujemo sadržaj knjige “Bitka za Srebrenicu, rat za civilizaciju” i smatramo ga lažnim, uvrijedljivim i krajnje opasnim štivom koje ide samo u korist kampanje negiranja genocida i sudskih presuda, te u konačnici iskrivljavanju i blaćenju historije. Takođe, pozivamo sve domaće i međunaordne subjekte da zaustave svaki vid podrške negatorima genocida i promotorima politike koja je dovela do masovnog pokolja nedužnih ljudi.

Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)