JABLANICA: Završen je prvi zajednički događaj vijeća mladih u FBiH – Fakat je vakat za mlade!

Od 09. do 12. marta 2019. godine, u Jablanici, Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine realizovalo je prvi zajednički događaj vijeća mladih sa područja čitave Federacije BiH pod nazivom „Fakat je vakat za mlade“.

Predstavnici vijeća mladih širom Federacije BiH su imali priliku da kreiraju prijedloge zajedničke saradnje u narednom periodu, poboljšaju međusobnu saradnju te svojim idejama pomognu u identifikaciji i rješavanju problema omladinskog sektora i načina na koje se mladi organizuju u Federaciji BiH.

Događaju je prisustvovalo 45 mladih ljudi iz više od 30 lokalnih zajednica širom Federacije BiH, kao predstavnici lokalnih i kantonalnih vijeća mladih. U toku programa učesnici su imali priliku ostvariti kontakt i sa predstavnicom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke kako bi dobili upute i podršku u aktivnostima koje planiraju.

Generalni pokrovitelj događaja je Fond otvoreno društvo BiH, dok su organizatori lokalnu podršku dobili i od Općine Jablanica, gdje se načelnik gdin. Salem Dedić, obratio učesnicima na Ceremoniji otvaranja.

Podrška učesnicima te saradnja je ostvarena i sa Vladom Unsko-sanskog kantona, Vladom Zapadnohercegovačke kantona te Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo te se na Ceremoniji otvaranja učesnicima obratila i službenica za mlade Kantona Sarajevo, Lejla Lihovac.

“Shvatili smo da vijeća mladih iz čitave Federacije BiH zaista mogu biti strukture spremne da nose velike promjene za mlade ljude u čitavoj Federaciji gdje kroz zajednički rad i međusobnu podršku težimo izgradnji stabilne i u potpunosti funkcionalne strukture.” - poručili su iz Vijeća mladih FBiH.

Sejo Ivković /Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)