UNESCO pokrovitelj V ciklusa Projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground

Krovna svjetska organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO pokrovitelj je V ciklusa Projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground.

Generalna direktorica UNESCO Audrey Azoulay, u pismu upućenom Ministru civilnih poslova Bosne i Hercegovine gospodinu Adilu Osmanoviću, izmedju ostalog navodi: “Ovaj Projekt afirmira UNESCO-ove prioritete ciljane na promoviranje kulturne raznolikosti i razvoju savremene kulturne produkcije. Uvjerena sam da će ovaj dogadjaj podići svijest o značaju interkulturne komunikacije posebno medju mladima. Veliko mi je zadovoljstvo da dodjelim pokroviteljstvo UNESCO-a V ciklusu Projekta Bijenale D-0 ARK Underground.”.

U 2019. godini Projekt Bijenale slavi deset godina rada. Kolekciju D-0 ARK Underground, koju čini 148 umjetničkih radova stručnjaci smatraju najznačajnijom kolekcijom savremene umjetnosti posvijećenoj Hladnom ratu u Evropi, a njena je vrijednost procjenjena na 7 miliona eura.

Kvalitetom postavljenih umjetničkih radova, kao i uključivanje ministarstava kulture iz susjednih zemalja i šire, Projekt je postao važan kulturni topnim u ovom dijelu Evrope i sa pravom, već četiri ciklusa za redom, on uživa visoko pokroviteljstvo UNESCO-a.

U dosadašnjim ciklusima Projekta Bijenale značajana finansijska sredstva izdvojila su ministarstva kulture Republike Srbije, Crne Gore, Republike Hrvatske, Republike Turske, Republike Austrije, Federalne Republike Njemačke, Republike Italije i Republike Albanije potpisujući deklaracije o podršci Projektu Bijenale sa Ministarstvom civilnih poslova BiH.

“Otvorili smo Konjic svijetu umjetnosti. Projekt Bijenale nalazi se na listi Svjetske organizacije Bijenala-IBA kao i Svjetske asocijacije muzeja i kolekcija savremene umjetnosti - CIMAM. Konjic se danas u svijetu spominje kao važan kulturni toponim. U kalendaru svjetskih bijenala, Projekt Bijenale je ravnopravan sa Venecijom, Berlinom, Istanbulom, Londonom, Sao Paolom… Samo na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu umjetnici-učesnici Projekta Bijenale predstavljat će Sloveniju (Marko Peljhan), Hrvatsku (Igor Grubić), Kosovo (Alban Muja) i Bosnu i Hercegovinu (Danica Dakić). Gdje god da izlažu u svijetu, u svojoj biografiji navode učešće u Projektu D-0 ARK Underground. To je važno za Bosnu i Hercegovinu, važno za Konjic. Naši ciljevi su jasni od prvog dana: Ponovno uspostavljanje kulturnih veza u Bosni i Hercegovini, uspostavljanje internacionalne kulturne saradnje i razmjene, integracija nasljeđa iz prošlosti u sadašnjost uz pomoć umjetnosti i stvaranje hibridnog vojnog/muzeja savremene umjetnosti sa najvažnijom zbirkom savremene umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi”, saopštenje je Direkcije Projekta D-0 ARK Underground.

Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)