Umjetnica Vesna Pavlović, učesnica Petog ciklusa Bijenala, posjetila je Titovu Atomsku Ratnu Komandu u Konjicu

Vesna Pavlović (Srbija / SAD) magistrirala je vizualne umjetnosti na Sveučilištu Columbia u New Yorku 2007. godine.

Izvanredna je profesorica umjetnosti na Sveučilištu Vanderbilt u Nešvilu gdje predaje fotografiju i digitalne medije. Izlagala je široko, uključujući solističke predstave u zbirci Phillips u Washingtonu, Frist Centar za vizualne umjetnosti u Nashvilleu, Muzeju povijesti Jugoslavije u Beogradu i Muzeju umjetnosti Crocker u Sacramentu. Predstavljena je sa samostalnom prezentacijom na 12. Istanbulskom bijenalu 2011., te na grupnim izložbama u Gradskoj umjetničkoj galeriji u Ljubljani, Novoj umjetničkoj galeriji Walsall u Velikoj Britaniji, V Biennalu u Bukureštu, Muzeju suvremene fotografije u Chicagu, Le Quartier Centar za suvremenu umjetnost u Quimperu, Francuska , NGBK u Berlinu, , Muzej suvremene umjetnosti u Beogradu, Muzeju umjetnosti palače za tenis u Helsinkiju, Fotografi Galeriji u Londonu, Kettle's Yard u Cambridgeu, FRAC Centaru za suvremenu umjetnost u Dunkuerqeu, Wurttebergishen Kunstverein Stuttgart. Devedesetih je godina u Beogradu blisko surađivala s feminističkom pacifističkom skupinom Žene u crnom. Vesna Pavlović dobitnica je stipendije Roberta Penna na univerzitetu Vanderbilt u 2010. godini, stipendije grada Kopenhagena u rezidenciji 2011. Godine, te stipendije za savremene u umjetnost 2011. i 2014. godine. Njen rad obuhvaćen je velikim privatnim i javnim umjetničkim zbirkama, Phillipsovom zbirkom i Hirshhornovim muzejem i Vrtom skulptura u Washingtonu DC-u. Dobitnica je nagrade Fondacije Georg A. I Eliza Gardner za 2017 a dobitnica je i dvije nagrade za savremenu umjetnost New Yorku 2011. i 2014 godine. Dobitnica je Fulbrajtove stipendije za 2018.godinu.

Instalacija Vesne Pavlović Izgubljena umjetnost nastavlja svoje “istraživanje arhiva kao spremišta lične, društvene i institucionalne memorije”, Arhiv Muzeja jugoslovenske istorije nastao je nakon Drugog svijetskog rata. Crno bijele slike iz arhiva Muzeja jugoslovenske istorije u Beogradu na teškim sivim zavjesama, slične onima koje su obložile dvorane bivšeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita, te valovita draperija koja prima te projekcije, daju posebnu teksturu i težinu slikama.

Umjetnost Vesene Pavlović predstavljena je u Art Forum-u, Art Papers, Camera Austria, Washington Post ... Njeno stvaralaštvo predstavljeno je u G Fine Art Gallery u Washingtonu DC-u, galeriji Whitespace u Atlanti i Zeitgeist galeriji u Nashvilleu.

“Počastvovana sam pozivom da učestvujem u Projektu D-0 ARK Underground, kaže umjetnica. O Projektu znam mnogo. Kolekcija D-0 ARK je jedinstvena u svijetu. Kolekcija je pravi dragulj u svijetu savremene umjetnosti. Ja ću u Bunkeru postaviti moj rad Izgubljena umjetnost koji korenspondira sa temom sa kojom se već deset godina bavi ovaj Projekat, temom Hladnog rata. Taj rad dokumentira svjetska putovanja Tita i druge značajne dogadjaje tijekom njegovog predsjedanja od 1953 do 1980. Interesantno, taj vremenski period poklapa se sa vremenom gradnje ovog Atomskog bunkera. Moji fotografski projekti razmatraju vizualne prikaze društvenih skupina i istražuju tehnološke i materijalne aspekte fotografskih medija. Istražujem fotografske načine prikaza i mogućnosti fotografske reprezentacije. Radim sa projiciranim slikama. Pretvaranje ravne dvodimenzionalne površine u trodimenzionalni prostor nudi način za proširenje percepcije i iskustva slika u prostoru. Fotografske slike pretvaram u objekte putem njihovog prikaza, montaže i postavljanja u prostor. Pokušavam aktivirati fotografsku opremu u izlaganju svog rada”.

Peti ciklus Projekta Bijenala bit će svečano otvoren 26. aprila 2019. godine.

ocijeni
(0 glasova)