Uskoro elektronske zdravstvene iskaznice u HNK

Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZ0) Hercegovačko-neretvanskog kantona započeo je s radom na uvođenju elektronskih zdravstvenih iskaznica (e-iskaznica) čija je primjena najavljena krajem prošle godine na sjednici Upravnog vijeća Zavoda.

“Početkom ove godine Zavod je započeo postavljati beskontaktne čitače za očitavanje elektronskih zdravstvenih iskaznica u ugovorne zdravstvene ustanove, što će biti završeno do aprila 2019. godine.
Nakon postavljanja čitača planira se krenuti u proces njihovog testiranja, a potom u “pilotiranje” e-iskaznica i na kraju u njihovu distribuciju”, potvrdili su za Fenu iz ZZO-a HNK-a.

U Zavodu ističu kako e-iskaznica osiguranicima donosi niz beneficija među kojima je i prestanak potrebe odlaska osiguranika u područne urede Zavoda zbog ovjere, jer će e-iskaznice imati elektronsku ovjeru evidentiranu u integriranom zdravstvenom informacijskom sistemu.

“Uvođenje e-iskaznice od značaja je za osiguranike prvenstveno zbog toga što će biti ukinuta fizička ovjera zdravstvenih iskaznica i dolazak u područne urede Zavoda zbog preuzimanja premije osiguranja markice što će osiguranicima štedjeti vrijeme i olakšati pristup zdravstvenoj zaštiti”, poručili su iz Zavoda.

U praksi, često se događalo da osiguranici moraju mijenjati papirnatu zdravstvenu iskaznicu jer u njoj više ne bi bilo prostora za ovjere, što s elektronskim zdravstvenim iskaznicama neće biti slučaj.

Osim osiguranicima, e-iskaznice donose beneficije i zdravstvenim ustanovama, kao i samom Zavodu. Prilikom prijema pacijenata smanjena je mogućnosti greške kod unosa podataka u sistem, a ključni benefit za Zavod je povećanje zadovoljstva osiguranika i smanjenje gužvi na šalterima Zavoda čime će se radnici moći više posvetiti osiguranicima koji dolaze radi ostvarenja nekih prava iz zdravstvenog osiguranja.

Cijena e-iskaznice iznosit će jednu marku, kao i cijena papirnate zdravstvene iskaznice, a zamjena papirnatih iskaznica neće biti obavezna, ističu iz Zavoda.

(FENA)

ocijeni
(1 glas)