Izetbegović o SNSD-u i HDZ BiH: Ne pristajemo na ultimatume

SARAJEVO, (Patria) - Spremni smo da dignemo ruku za mandatara Vijeća ministara BiH bez uslovljavanja jer SDA neće praviti nikakve ustupke i insistiramo na poštivanju Ustava i vladavini zakona, kazao je danas Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

- Mi insistiramo na Ustavu i vladavini zakona. Kad kažem vladavina zakona mislimo i na Zakon o odbrani. Očekujemo da potencijalni mandatar gospodin Tegeltija ili već koga predloži SNSD predloži program rada i da ne bude uslovljavanja s njihove strane. Samo Ustav i vladavina zakona ni više ni manje – kazao je Izetbegović.

On je kazao da oni koji su postavili ultimatume i proizveli problem trebaju to i rasplesti. Na pitanje kako će funkcionisati vlast sa SNSD-om ako nema saglasnosti oko NATO-a, Izetbegović je kazao da se često izgovori da „nešto neće ići, pa ide“.

- Mi ne možemo da se dogovorimo sa SNSD-om jer su ljudi odlučili da daju ultimatum da mi moramo da popustimo od onoga što kaže zakon. Kako da stabiliziramo državu ako neko ne želi da poštuje ustav, presude sudova. Šta se od nas očekuje da haške presude nisu uredu, da se izvrši supremacija nad državom zbog entiteta. Mi takve ustupke nećemo napraviti. Spremni smo da dignemo ruke za mandatara ali uz poštivanje ove tri stvari koje su aksiomi – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je govorio i o uslovljavanjima HDZ-a kada je riječ o izmjeni izbornog zakonodavstva.

- HDZ je istakao dva principa koji se proturiječe, jedno je da nema uslovljavanja ali onda smo dobili uslov za izborno zakonodavstvo. Ja sam za ovaj prvi da nema uslovljavanja niti sa MAP-om niti uslov koji postavlja HDZ. Mislim da gospodin Čović i HDZ neće insistirati na tome. Bilo je rečeno kako neće biti izbora, pa onda da se neće formirati vlast, često se izgovori nešto da neće ići pa ide - zaključio je Izetbegović.

nap.ba/NOVIKONJIC.BA

ocijeni
(0 glasova)