RAZGOVOR SA POVODOM / Mlada nada BH turizma: Haris Ćosić (Visit Jablanica)

U masi mladih koji žele da napuste Bosnu i Hercegovinu i svoju sreću potraže u inostranstvu naš sagovornik odvažio se na jedan jako hrabar poslovni poduhvat.

Za čitatelje portala Novikonjic.ba posjetili smo Jablanicu i razgovarali sa Harisom Ćosićem (27), magistrom turizma i zaštite okoliše i vlasnikom agencije „Visit Jablanica“ koja promoviše sve ljepote susjedne nam općine.

NK: Harise, za početak kažite nam riječ više o agenciji Visit Jablanica?

ĆOSIĆ: Ideja o osnivanju agencije bila je u mojoj glavi tokom studiranja, ali evo stvari su sada počele da dolaze na svoje mjesto. Priča o osnivanju počinje odmah po završteku studija kada smo moje kolegice i ja osnovali udruženje „Green Valley„ – „Zelena Dolina„ Jablanica čiji sam ja predsjednik. Udruženje smo osnovali iz razloga što nismo imali dovoljno finansijskih sredstava za pokretanje vlastite firme, a čiji cilj je bio, da steknemo određena iskustva u pisanju projekata, nova poznanstva i da jednostavno, upoznamo okruženje u kojem želimo raditi. Zato smo u protekle tri godine realizovali određen broj manjih projekata i ispunili neke svoje ciljeve. Ove godine uspjeli smo osnovati firmu „Visit Jablanica“ d.o.o. gdje sam ja za sada jedini zaposlenik.

NK: U zadnje vrijeme smo imali priliku da budemo svjedoci jednog projekta, čiju je važnost prepoznalo i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK. Možete li nam reći nešto više o samom projektu?

ĆOSIĆ: Tako je. Riječ je o školi skijanja, koja je prvi put održana prošle godine kada smo imali 18 učesnika. Shvativši da je to bio pun pogodak i da bi bilo šteta da se ne ponovi ova škola odlučili smo je i finansijski olakšati roditeljima te omasoviti. Tako smo pisanjem određenih projekata na javne pozive, dopise i zamolbe pokušavali doći do podrške što smo i uspjeli. Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK-a prepoznali su značaj ovog projekta te su nam pružili podršku. Na drugoj školi je bilo 43 učesnika iz Jablanice na što smo jako ponosni. Nadam se da ćemo i naredne godine organizovati školu i povećati broj učesnika.

NK: Zašto mislite da bi turisti trebali da posjete našu Jablanicu?

Ćosić: Kada pričamo o turizmu i turistima za koje mislimo da bi trebali dolaziti u Jablanicu ne mislimo na sve tipove turista. Turizam je grana koja je puna podjela pa tako imamo i razne vrste motiva dolazaka turista u određenu destinaciju. Smatramo, da Jablanicu trebaju posjetiti oni koji vole prirodu i aktivnosti u prirodi (planinarenje, penjanje, šetnja u prirodi, biciklizam, brdski biciklizam, lov, ribolov, kamping, kupanje i slično). Zatim, oni koji žele da se odmore od svakodnevnog stresa i oni koje zanima historija čije spomenike imamo i da ne nabrajam dalje. Ono što bi zadatak Jablanice, kao turističke destinacije bio jeste da stvori uslove da se mogu obavljati ovakve i slične aktivnosti. Nakon toga bi slijedila dobra promocija i onda možemo govoriti o Jablanici kao turističkoj destinaciji.

NK: Koje su bile najveće prepreke sa kojima ste se susreli i sa kojima se susrećete u svom radu?

ĆOSIĆ: Bilo je tu raznih prepreka. Od čekanja, hodanja, traženja dokumenata, učenja novih stvari i slično. Onda kada se naviknete na to najveće prepreke su one finansijske. Za svaku aktivnost su vam potrebna određena finansijska sredstva. Pogotovo, kada ste na početku i želite da se razvijate. Zaista je teško raditi nešto kada vas neko „ne gura“, ali mislim, da polako pokazujemo da svojim radom zaslužujemo podršku i da uspjevamo u tome. Uvjeren sam da će finansijska podrška i ostati naša najveća prepreka bar još godinu ili dvije.

NK: Otkrite nam Vaše planove za 2019. godinu, Vaše ponude, projekte i slično?

ĆOSIĆ: Naši planovi za 2019. godinu usmjereni su na proširenje postojećih i stvaranje novih ponuda. Te planove pokušat ćemo ostvariti apliciranjem na razne javne pozive i prodavanjem već postojeće ponude. Vožnja kajakom i splavarenje na Grabovičkom jezeru, splavarenje na Jablaničkom jezeru, planinarenje Čvrsnicom i Prenjom za sada su ponude koje ćemo pokušati „prodavati“ domaćim i stranim turistima.

NK: Vaša poruka čitateljima koji imaju svoje ideje, a nemaju hrabrosti ili mogućnosti da ih realizuju?

ĆOSIĆ: Poruka je vrlo jednostavna. Ukoliko ne pokušate neće ni saznati. Skupite hrabrosti i vjerujte u svoju ideju. Niko osim vas neće to uraditi, bitno je samo da krenete. Svako od nas ima različit put i prepreke na njemu, sve zavisi od vas koliko ćete se truditi i ne odustajati. Neki od vas možda već imaju mogućnosti nešto uraditi, a nemaju hrabrosti, dok je kod drugih suprotno. Ako se već odlučite za svoje snove mislim, da je najbitnije da volite to što radite i ne odustajete.

NK: Hvala Vam gospodine Ćosiću na razgovoru i želimo Vam sve najbolje u daljnjem radu.

ĆOSIĆ: Hvala Vama i hvala na pozivu za razgovor.

RAZGOVARAO: Sejo Ivković / Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)