Printaj ovu stranu

RUKOMET - Završeno Svjetsko prvenstvo: Danska prvak svijeta na dominantan način

Reprezentacija Danske je na dominantan način osvojila titulu svjetskog prvaka. Pred domaćom publikom u Herningu, Danci su ubjedljivom pobjedom od 31:22 protiv Norveške u finalu na najbolji mogući način potvdili da su trenutno reprezentacija bez premca na zemaljskoj kugli.

Danci su konačno razbili maler i postali prvaci svijeta više nego zasluženo, a na tri predhodna SP igrali u finalu i doživjeli poraze. Finalni meč samo je u prvim minutama bi neizvjestan , da bi Danci preuzeli inicijativu i pokazali u kom smjeru će se kretati utakmica. Norvežani bi na trenutke pružili otpor , ali su domaćini rutinski priveli meč kraju i pokazali ko je ko trenutno u svjetskom rukometu. Cijela dvorana u transu je slavila veličansveni trijumf i titulu svjetskog prvaka.

U utakmici za treće mjesto i bronzanu medalju Francuska je golom Nikole Karabatića praktično u zadnjem trenutku, sa zvukom sirene pobijedila Njemačku rezultatom 26:25. Dugih 12 godina Njemačka čeka na bilo koju medalju na svjetskim prvenstvima i sada su ostalih praznih ruku, dok su Francuzi i na trećem uzastopnom SP uzeli neku medalju.

Danska je osvajanjem titule izborila direktan nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, dok su reprezentacije Norveške, Francuske, Njemačke, Švedske, Hrvatske i Španije osigurale nastup na jednom od tri kvalifikaciona turnira koja će se igrati između 16. i 19. aprila 2020.

Najbolji igrač turnira je Mikkel Hansen iz Danske, koji je postigao i najviše golova 72. Osim njega još dva igrača Danske su u najboljem timu Svjetskog prvenstva Niklas Landin i Ramus Lauge Schmidt. U najboljoj postavi su još Ferran Sole (Španija), Sander Sagossen , Bjarte Myhrol i Magnus Jondal (Norveška), te Fabian Weide (Njemačka).

Enver Nimanović

ocijeni
(0 glasova)