Očekuje se epidemija gripe u HNK, zabranjene posjete u bolnicama

U mostarskim bolnicama zabranjene su posjete zbog gripe, a prema tvrdnjama ljekara ekspanziju bi u našem kantonu trebalo očekivati u skorijem periodu. Kako je potvrđeno za Mostarski.ba iz Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” odluka o zabrani posjeta na snazi je od jučer.

Prema informacijama iz Zavoda za Javno zdravstvo HNK, od sredine oktobra prošle do sredine januara ove godine, od kada se inače prate informacije vezane za gripu, registrovano je nešto više od hiljadu akutnih respiratornih infekcija.

Uglavnom se, saopćili su iz Zavoda, radi o prehladama i oboljenjima sličnim gripi.

Do sada su registrovana samo tri slučaja, ovosezonske gripe. Inače, ove godine u našoj zemlji pojavila su se dva tipa virusa.

Gripa je oboljenje koje u najvećem broju slučajeva ne izaziva komplikacije i najčešće završi samoizlječenjem, pa u takvim slučajevima nisu neophodne posjete ljekaru. Simptomi gripe se mogu pojaviti zajedno ili odvojeno, pojedinačno, a oni su temperatura veća od 38*C, groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, malaksalost, bol u grlu, kašalj, curenje iz nosa, bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje i proljev.

Ljekari upozoravaju da je, uz redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanje usta maramicom pri kihanju i kašljanju, jako važno često provjetravati prostorije.

U rizične grupe spadaju: osobe životne dobi 65 godina i starije, štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu hroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), pacijenti s hroničnim bolestima, posebno bolestima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebice djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama, odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), hroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunološkog sistema (uključujući HIV infekciju), djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influencu.

(Mostarski.ba)

ocijeni
(0 glasova)