DOBRI ČOVJEK U VREMENU ZLA Aktivisti VIPK-a traže da Srđan Aleksić dobije ulicu u Konjicu

FOTO: VIPK (arhiva) FOTO: VIPK (arhiva)

Aktivisti Udruženje građana “Volonteri i prijatelji konjičke regije” predložili su OV da jedna od konjičkih ulica dobije naziv po Trebinjcu, Srđanu Aleksiću koji je tokom rata izgubio život spasivši od smrti sugrađanina Bošnjaka, Alena Glavovića čime je postao simbol čovječnosti.

Aktivisti VIPK-a svoju inicijativu obrazlažu potrebom da se i općina Konjic pridruži gradovima koji su se na takav način odužili hrabrom Trebinjcu, te time pošalje poruku javnosti.

“Sarajevo već ima ulicu koja se zove po Srđanu Aleksiću, imaju je i neki drugi gradovi i ne vidimo razlog da se i u Konjicu jedna ulica tako ne zove. Na Skupštini VIPK prošle godine donesen je zaključak o upućivanju inicijative, a kao konkretan prijedlog navedeno je preimenovanje Omladinske ulice u Konjicu. Predlažemo, da se o inicijativi prvo izjasne klubovi političkih stranaka, a da se o njoj raspravlja na sljedećem zasjedanju Općinskog vijeća. Ova inicijativa ne iziskuje značajna finansijska sredstva, a veoma je važno zbog novih generacija davati ulicama i školama imena po ljudima, kao što su Srđan Aleksić. Ja lično i ostali članovi VIPK-a nećemo odustati i ako konjička vlast odbije ideju, tražit ćemo podršku građana. U tom pravcu pokrenut ćemo i inicijative kojima ćemo zatražiti da se prepoznaju i konjički heroji čija imena trebaju krasiti naše ulice. To je najmanje što možemo učiniti za sve njih.” - rekao je za portal Novikonjic.ba Adis Muhibić, predsjednik NVO VIPK.

O Srđanu se snimaju filmovi i pišu priče, dodjeljuje se ordenje s njegovim likom, a ulice širom Balkana nose ime ovog dobrog čovjeka iz vremena zla.

Redakcija portala Novikonjic.ba podržava inicijativu NVO VIPK.

Novikonjic.ba

ocijeni
(10 glasova)