KOŠARKA – Trener Košarkaškog kluba Konjic Edin Čajić: Protekla godina više nego uspješna

Trenera Košarkaškog kluba Konjic zamolili smo da nam sumira proteklu godinu u radu ovog kolektiva koji uspješno egizistira više pd 50 godina.

  • Košarkaški klub Konjic je ima veoma uspješnu 2018.godinu. Seniorski tim Konjica je nakon 20 godina ponovo nastupio u A1 ligi FBiH i do posljednjeg kola bio ravnopravni takmac za učešće u play off-u. Na kraju prvenstva klub je zauzeo 6.poziciju (zbog lošijeg međusobnog omjera sa drugim ekipama) i što je još važnije vratio publiku u dvoranu ko je mogla uživati u nastupima konjičkih košarkaša. Pored kapitena Hebibovića igru našeg tima nosili su Feđa Vuleta i Kerim Dragolj, rekao je Čajić

Pored dobrih nastupa naših seniora, kadeti i pioniri su bilježili dobre rezultate u ligi Košarkaškog saveza Hercegovačke regije dok na takmičenjima na nivou FBiH nisu zabilježili značajan uspjeh.

Pored ovih selekcija, članovi minibasket selekcije našeg kluba (2005/06 godište) nastupili su u Super mini basket ligi koju je činilo 5 klubova iz Sarajeva, Mostara i Travnika. Projekat koji je krenuo na inicijativu našeg kluba, a svesrdno prihvaćen od nekoliko sportskih entuzijasta iz drugih klubova nastavljen je i ove godine. Ove godine nastupaju minibasket selekcije (dječaci 2006/07 godište) Real way-a, Lokomotive, Never stop/ Donji Vakuf, Travnika, Maglaja i Konjica. Liga se realizuje na način da se jednom mjesečno o digraju po dva kolu u jednom gradu, gdje se odigra ukupno šest utakmica. Domaćini ovogodišnje lige bili su već ekipe iz Mostara i D.Vakufa, a utakmice 5. i 6. Kola odigrat će se u Konjicu dana 23.2.2019.godine.

Ono sa čime se posebno ponose u KK Konjic je škola košarke koja je već treću godinu potpuno besplatna za sve njene članove rođene 2006 i mlađe. Polaznici su podijeljeni u dvije grupe sa kojima radi trener Almir Prohić.

Također, u septembru 2018.godine organizovali smo tradicionalni turnir za mlade 11.”KONJIC KUP” na kojem su pored pionira zagrebačke Cedevite i ABC Zadra iz R Hrvatske, nastupile i najbolje bosanskohercegovačke ekipe sarajevski Sparsi, banjalučki Rookie, sarajevski Real way i naravno ekipa Konjica. Uvjerljivo prvo mjesto osvojili su zagrebčani koji su u finalu savladali ekipu Sparsa. Na dosadašnjih jedanaest turnira nastupilo je preko hiljadu mladih košarkaša iz 35 klubova iz BiH i R Hrvatske.

Početkom 2019.godine, naš klub je bio domaćin okupljanja potencijalnih reprezentetivaca BiH U16 na kojem je prisustvovao 21 košarkaš iz 6 hercegovačkih klubova. Među ovim košarkašima bilo je i pet članova našeg kluba Timur Vajzović, Danis Golubić, Nedim Zlomužica, Faruk Jahić I Afan Zahirović.

U protekloj godini cilju daljeg sportskog usavršavanja u redove KK Igman Burch prešao je jedan od najtalentovanijih igrača Konjica Feđa Ćukle (2002.godište) što smatramo kao svojevrsno priznanje za dosadašnji rad omladinskih selekcija, rekao je na kraju Čajić.

Treba spomenuti i rad Uprave kluba koja od 2013. godine nastoji i uspjeva poboljšati uslove rada kako omladinksih selekcija tako i seniora čiji je uspjeh dodatno populariso košarku u Konjicu.

Enver Nimanović/Novikonjic.ba

ocijeni
(2 glasova)