Ekipa srednjoškolaca iz Konjica, Srebrenika i Bugojna osvojili 1. mjesto na “Start Me Up” takmičenju Internacionalnog Burch univerziteta i Asocijacije srednjoškolaca u BiH

Ovog vikenda na Internacionalnom Burch univerzitetu u Sarajevu održalo se takmičenje pod nazivom „Start me up“ na kojem su učestvovali srednjoškolci iz cijele BiH.

Ekipe i pojedinci su 3 dana radili na razradi zanimljivih ideja uz mentore sa ovog Univerziteta kao i na prezentaciji istih. Takmičenje je brojalo 110 učesnika koji su se takmičili sa svojih 40 ideja, a u kompletnom procesu pomoglo im je 10 mentora, profesora Internacionalnog Burch univerziteta.

Prvi dan ovog takmičenja je bio rezervisan za izgradnju i osnaživanje poduzetničkog duha učesnika i razvoja njihovih vještina. Drugog dana takmičenja učesnicima se obratio rektor Prof. Dr. Damir Marjanović, a potom su učesnici imali priliku slušati predavanje profesora Malcolma Dueroda. Ostatak dana učesnici su proveli u radu sa mentorima kada je svaka ekipa imala priliku razgovarati sa nekim od profesora IBU-a i unaprijediti svoje ideje. U večernjim satima održano je polufinale na kome je predstavljeno 40 ideja, a 15 ideja se plasiralo u finale.

Ove godine 1. mjesto na ovom takmičenju je osvojila grupa konjičkih srednjoškolaca koji su uz svoje kolege iz Srebrenika i Bugojna nastupali na ovom takmičenju kao tim „DepresijApp“. Tim „DepresijApp“ su činili nositelj ideje Kenan Suljić iz Srebrenika, Sejo Ivković iz Jablanice, Semira Jablić i Amina Madžak iz Konjica i Muamer Galešić iz Bugojna.

Biznis ideja „DepresijApp“ je zamišljena kao jedinstvena aplikacija koja čini poveznicu između stručnog lica i oboljele ili potencijalno oboljele osobe od depresije u svrhu edukacije, prevencije i njenog liječenja. Razgovor između stručne osobe i osobe kojoj je potrebna pomoć bi se odvijao putem chata.

Kao dovoljan pokazatelj ozbiljnosti problema naveden je porast broja oboljelih od depresije u Tuzlanskom kantonu čiji porast dostiže broj od 2000 osoba u zadnje 3 godine dok za Hercegovačko-neretvanski kanton nisu dobijene adekvantne informacije o broju oboljelih. Zainteresovanost, partnerstvo i podršku ovoj aplikaciji već su pružili Domovi zdravlja Tuzla i Srebrenik kao i UKC Tuzla.

Aplikacija se sastoji od 4 osnovna dijela i jako je jednostavna za korištenje. Prvi dio nje čini edukacijski dio koji bi sadržavao informacije o depresiji kao bolesti dok je drugi dio upitnik za korisnike u kojem možete unijeti demografske podatke i trenutno subjektivno osjećanje. Treći dio ove aplikacije čini animacioni dio u kojem su depresivni poremećaji predstavljeni putem raznih animacija. Četvrti i najbitniji dio je odnos sa stručnjakom u kojem slobodno, anonimno i bez stida korisnici mogu da vrše konsultacije, otkrivanje problema, savjete i u krajnjem slučaju upućivanje na dalje pretrage od strane stučne osobe koja ima kontrolu nad aplikacijom.

Ciljna grupa ove aplikacije su prije svega osobe u dobnom razmaku od adolescencije do zrelog doba i ona pomaže onim osobama koje nemaju samopouzdanja da se suoče sa problemom i onima koji misle da će pri iznošenju problema naići na osudu javnosti.

Ekipa „DepresijApp“ se ovom pobjedom plasirala na Burch Start Up školu, dobila stipendiju za studiranje na Burch univerzitetu, te će imati priliku da svoju ideju predstavi donatorima na Start Me Up Konferenciji u aprilu.

Za portal Novikonjic.ba izjavu je dao član grupe, Sejo Ivković:

„Start Me Up takmičenje na kojem sam imao priliku učestvovati je bilo takmičenje sa jako puno dobrih ideja i jakom konkurencijom. Naša biznis ideja je bila najisplativija i brza za realizaciju ali također isto tako jako potrebna za društvo tako da smo mogli parirati sa konkurencijom. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez ovog tima čiji sam član i sam bio, a to su moji Keno, Semira, Amina i Muamer. Svaki od ovih divnih ljudi je lider u svojoj lokalnoj zajednici tako da je razrada ideje bila moguća i izvediva. Nadamo se da će naša aplikacija pomoći svima onima kojima je to potrebno i onima koji žele znati više o ovom problemu. Zahvalio bih se našim partnerima i zainteresovanim za ovaj projekat a to su Domovi zdravlja Tuzla i Srebrenik kao i UKC Tuzla. Također želio bih se zahvaliti Internacionalnom Burch univerzitetu na pruženoj prilici, podršci i prilikama koje su nam se nakon ove pobjede pružile. U idućem periodu radimo na realizaciji naše ideje i nadamo se da ćemo partnerstvo naći u bolnicama i domovima zdravlja prvobitno u HNK, za koji na naše upite nismo dobili adekvatne informacije u vezi ovog problema, pa onda i u cijeloj BiH.“

Novikonjic.ba

ocijeni
(2 glasova)