NVO VIPK: Zbog kršenja Statuta općine Konjic - upućen prijedlog vijećnicima za tematsku sjednicu o ne/radu mjesnih zajednica

U cilju pružanja boljih usluga od strane lokalne administracije građanima, aktivisti Udruženja “Volonteri i prijatelji konjičke regije” uputili su sekretaru OV Konjic, Mirsadi Šoro prijedlog za održavanjem tematske sjednice OV Konjic u vezi ne/rada mjesnih zajednica i neformiranja istih u zakonskom roku.

U obrazloženju VIPK-ovci ističu, da su od strane Službe za zajedničke i stručne poslove informisani, da u šest mjesnih zajednica (CENTAR, STARI GRAD, SPILJANI, NERETVICA, GLAVATIČEVO, PODORAŠAC) nisu provedeni izbori za imenovanje novih Savjeta MZ i predsjednika istih. Pored toga, u toku prošle godine mandat imenovanih savjeta i predsjednika MZ istekao je za tri mjesne zajednice (Džepi, Bjelimići i Bijela), dok za šest mjesnih zajednica (Trešanica, Jasenik Novo Naselje, Bradina, Lisičići, Grabovci) mandate ističe u 2019. godini.

“Činjenično stanje ukazuje, da navedene mjesne zajednice ne funkcionišu i da je prekršen član 69. Statuta općine Konjic (..“Izbori za članove Savjeta mjesne zajednice održavaju se u svim mjesnim zajednicama i to najkasnije šest mjeseci nakon izbora za Općinsko vijeće. Mandat članova Savjeta mjesne zajednice traje četiri godine.”)” – ističe u svom saopćenju za javnost NVO VIPK.

Pored toga, VIPK-ovci smatraju, da mišljenja o strateškim dokumentima, posebno finansijskim, usvajaju neovlaštene osobe u ime neformiranih savjeta mjesnih zajednica, da je slab odziv građana na javne rasprave koje se provode u neadekvatnom radnom terminu te otvoreno postavljaju pitanje o tome, da li se i na koji zakonski adekvatan način poštuje obaveza o konsultovanju Savjeta MZ o pitanjima o kojima odlučuje Općinsko vijeće dvotrećinskom većinom i u postupku donošenja budžeta i planova općine Konjic?

Podsjećamo javnost, predsjednik OV Konjic, Ibro Halilović pozvao je građane, privredne subjekte, pojedince, udruženja.., da se jave sa prijedlozima oko toga kako i na koji način da se pripremi Program rada OV Konjic za 2019. godinu, a rok za prijavu je 28. januar.

VEZANA VIJEST: http://novikonjic.ba/index.php/bih/item/5727-ov-konjic-ako-imate-volje-pomozite-politicarima-da-krehnu-od-prve-i-imaju-program-rada-za-2019

Novikonjic.ba

ocijeni
(6 glasova)