MIRSAD ČUKLE: Jedan krug oko grada (Konjic, 17. i 18. 1. 2019.)

Proteklih dana snijeg je napadao oko 30 cm.

Očišćen je uži dio grada, posebno od zgrade općine uz Musalu do policije i sjedišta JKP „Standard“, do kapije „Igmana“, te do tzv. autobuske stanice u Koloniji.

Ulica Gornje Polje nije očišćena, kao ni trotoari i tri dana stanovnici ove ulice, uz velike napore i rizike, preko leda dolaze do grada. Led je opasao prilaze žičari kao i samu žičaru, kod hotela „Konjic“ na displeju u 17 sati pisalo je da je temperatura dva stepena u minusu. Dalje pravcem niz Neretvu trotoari nisu uopšte očišćeni sve do Studenca. Između Mosta Orašje- Donje Polje pa do Starog mosta ima sedam kanti za smeće i sve su skoro različite. Ima niskih, plastičnih, metalnih, okruglih, elipsastih, zelenih, sivih, metalik.
Dalje uz Vardu cestom moraju ići i auta i pješaci, na Domu penzionera piše da zbog renoviranja neće raditi od 20.11.18.do 10.2.19., te da se za neodložna pitanja članovi Udruženja penzionera/umirovljenika mogu obratiti svakog radnog dana od 10 do 12 sati na telefon 062 156 141.

Dalje niz Vardu(nekadašnja ul. Maksima Kujundžića) do benzinske pumpe Gazprom trotoar je zaleđen i neočišćen, kao i do Željezničkog mosta i tako dalje isto sve do naselja Luka. Građani negoduju ali pojedinačno, stanje će se popraviti tek kad se ljudi pobune jako i zajedno, a pobuniće se kad postanu svjesni sebe i svojih prava, kao i obaveza grada. U nekim gradovima građani sudski naplate od grada kad slome nogu na ledu, naplate kad ih pas lutalica napadne, kad pukne guma na autu zbog rupe u cesti, žene Kruščice kod Viteza izborile su se protiv gradnje mini HE, sud je poništio odluku o gradnji zato što nije provedena rasprava u mjesnoj zajednici. A u Konjicu, mjesna zajednica je zaboravljen pojam, nema izbora, nema aktivnosti, vlast je sve udaljenija od građana koji su sve više objekat a sve manje subjekt politike. Npr. u Klisu su u jednu MZ stavili bivše MZ Nevizdraci, Buturović Polje, Seonica, Gorani, Parsovići, Solakova Kula i Džanići.To je prostor od skoro jedne trećine općine, ova mjesta udaljena su od 5 do 15 km i nisu interesno povezana, a demokratije nema uopšte bez demokratije u mjesnoj zajednici.

U sumrak, dva kamiona iz pravca Boraka provezoše svaki po oko 60 balvana, oko 40 m3 tj. 1200 kg, kaže jedan penzionisani vozač ŠIP „Prenja“.

U „Hanu“ Jablaničani na okupu Rusko, Šuco, Hilmija, Čvoro i Hindić. Mnogo Jablaničana živi u Konjicu kao i Konjičana u Jablanici. Za drugim stolom lovci pričaju lovačke priče, gdje su ubili koliko divljih svinja, šta su gdje jeli i pili.Politički život je nezaobilazna tema, a najaktuelnije su aktivnosti i podjele u lokalnoj SDA, SDP, SBB, dolazak Putina u Beograd gdje se glavna aktivnost odvijala na vjerskoj razini u Hramu na Vračaru.

Konjičani se redovno obavještavaju o umiranju sugrađana, pa i onih u Texasu gdje je umro Radoslav Vukalo Mika (11.4.1952.- 4.1.2019.), te Dobrila (Jerković) Šemiga (1953.-3.1.2019.), sahranjena je u Beču 10.1. u 14 h, na Meidlinger Friedhof. Iza Dobrile ostali su djeca Berta i Jerko, unuci Thomas, Ela, Lorena i Domenik, te suprug Zoran, unuk posljednjeg konjičkog Jevreja Jerohana Gaona. Gaon je imao kćerku Renu, koja se u prvom braku prezivala Šemiga, a u drugom Madžarević.
Na TV 1 u 22,40 h, 7.1.prikazan dugometražni film Vrata ostaju otvorena, sniman 1960., djelimično i u Konjicu, a najviše u Gradskoj kafani.

Grad je uz pomoć „genijalaca“ u politici i Energetici, ostao bez parnog grijanja, i zato je pun balvana i kamara drva, zatrpani su parkovi, trotoari, ulice, haustori, avlije, drva se pilaju, cijepaju, slažu, suše...
Da li će Konjic, na bilo koji način, znati iskoristiti održavanje EYOF-a u Sarajevu od 9. do 16.2., gdje dolazi 1600 učesnika iz 46 zemalja svijeta. Konjic će biti blizu Sarajeva, tj. sportskog centra svijeta, a šta će nadležni učiniti da ga barem malo osvijetle kamere svjetskih TV kuća, vidjećemo...
Za bolji i ljepši Konjic, Mirsad Čukle

ocijeni
(1 glas)