RAZGOVOR S POVODOM Haris Ćamil Bešlagić: Tavla nije igra na sreću, bitno je psihički savladati protivnika

Poznato je da je tavla najstarija igra na svijetu, a u prelijepom gradiću na ljepotici Neretvi, Konjicu, što se tiče ove igre, može se slobodno reći da je Konjic začetnik ove društvene igre, ima veliku tradiciju.

Već 21 godinu se u ovom gradiću odigrava turnir pod nazivom "Konjičke mahale" i to je jedan od najboljih turnira koji se igra u Regiji. O ovoj igri smo razgovarali sa Harisom Ćamilom Bešlagićem, članom Tavla kluba "Ta - Ko" iz Konjica.

- Šta nam možete na početku kazati o istoriji tavle?

- " Što se tiče istorije tavle, to je jedna antička igra, nastala, vjerovatno negdje u Perziji. Potem Osmanlija došla je na ove prostore. Na ovim prostorima se igra oko 500 - 600 godina. To je jedan veoma zanimljiva igra, nije sreća, iako se igra kockom. Konkretno, u Bosni i Hercegovini tavla ja više zastupljena u Hercegovini. Međutim, igra se u cijeloj BiH ".

- Možete li nam reći osnovna pravila igre?

" U tavli je najbitnije psihološki pobjediti protivnika. Radi se o igri koja se igra na tabli sa 24 polja. Može se reći da je to kompleksnija igra od čovječe ne ljuti se. Miču se pule i treba ih sve dovesti u jednu kućicu i iz te kućice izvesti ih van. Postoje kombinacije, dobre i loše. Igra se sa dvije kocke".

- Tavlu igraju gotovo sve generacije. Da li ima neki rang godina?

- " Ne postoji rang godina, tavlu igraju svi. Tavla je igra koja ima dozu sreće, ali svakako nije igra na sreću. Potreban je trening, iskustvo, znanje."

- Kad se počela tavla širiti na našim prostorima i kada su počela prva takmičenja?

- " Intezivno, poslije rata. Turnir mahala je najtradicionalniji, te je jedan među najpoznatijim ne samo u Bosni i Hercegovini. Pored toga, imamo Ekipno prvenstvo Bosne i Hercegovine, imamo također i Kup grada Konjica. Gotovo svi gradovi u BiH imaju svoje takmičenje " .

- Možete li nam reći još nešto o takmičenjima i prvenstvima u Bosni i Hercegovini?

- " Dakle, postoji Tavla savez Bosne i Hercegovine. Nije loše, može biti i bolje, trebali bi imati veću podršku. Turnir "Konjičke mahale" je ekipno prvenstvo koje se ove godine igra 21 put, organizator je Tavla klub "Ta - Ko" iz Konjica. Ove godine igra 12 ekipa, 4 igrača + rezerva. Naravno, prvak je onaj koji ima najviše bodova. Ekipe su sastavljene od konjičkih mahala. Kao i u svakom sportu, igri, ima emocija, kao što je ljutnja, radost. Sve u svemu jedan veoma pozitivna priča. Iz ljubavi prema tavli dolazim iz Sarajeva u Konjic kako bih igrao turnir. Uz pomoć Maida Katanića koji je trenutno u Zagrebu, a studirao je u Sarajevu i na njegovu inicijativu smo otišli na takmičenje u Konjic. Ispočetka su nas potcjenjivali oni stariji, ali kasnije smo im pokazali zube. Svake godine idemo na ovaj turnir bez obzira na sve" .

- U kojim gradovima u Hercegovinu je tava najviše zastupljena?

- " Između ostalog, Stolac je jedan od najvećih, također Konjc, te Mostar. Ima dosta zainteresovanih ljudi za ovu igru."

- Koja je funkcija sudija?

- "Postoji samo jedan sudija. Ukoliko dođe do nekih nedoumica ili nereglularnosti, on se pojavi te riješi iste."

- U kojim je je državama zastupljena tavla?

- " Pored BiH najviše je zastupljena u Turskoj i širom svijeta . "

- Može jedan poruka za kraj ?

- " Probajte igrati tavlu, dođite, naučit ćemo vas kako se igra, kada jednom krenete zavolit ćete je . "

Razgovarao: Ismet Nimanović /Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)