INTERVJU / EMIR BUBALO, načelnik općine Konjic: Konjic je privredna oaza i mjesto ugodnog življenja

Na zvaničnoj općinskoj web stranici https://www.konjic.ba/ba/vijesti/iz-konjica/167-intervju-opcina-konjic.html objavljen je poduži intervju sa aktuelnim načelnikom općine Konjic, Emirom Bubalo, čiji uvodni tekst u interesu javnosti Novikonjic.ba prenosi u cjelosti.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Gospodine Načelniče, koje su bile osnovne karakteristike privrednog ambijenta općine Konjic krajem osamdesetih godina i i kojom dinamikom se razvijala poslijeratna akspanzije privrednih aktivnosti?


E. BUBALO: Općina Konjic je krajem osamdesetih godina prošloga stoljeća u potpunosti bila određena namjenskoj, mašinskoj, građevinskoj i drvnoj industriji. Privredni subjekti koji su u to vrijeme održavali razvoj cjelokupne Općine, u svom poslovnom planu sadržavali su, kako proizvodnju, tako i izvoz fi nalnih proizvoda. Sitni zanati i individualni obrt nije imao značajan utjecaj, tako da je, usljed ratnih događanja došlo do potpunog privrednog kolapsa, iz razloga što su preduzeća uništena, kako sami objekti, tako i materijalna sredstva. Poslijeratno pokretanje proizvodnje je moralo da se, u prvom momentu, pomakne sa potpuno mrtve tačke. Drvna, metalna i namjenska industrija su se, naprosto, samo održavali u životu. Uvođenjem novih ideja, koje su dolazile, kako posredstvom međunarodne zajednice, tako i planovima razvoja Općine, jasno je bilo da se mora okrenuti privatnom poduzetništvu, koje je bilo u začetku i nespremno za nešto što je do tada bilo samo u knjigama. Općina će u tom periodu učiniti zaokret u smislu davanja poticaja za poljoprivrednu proizvodnju, revolving kreditima, donacijama, a najveći pokretač je bila upravo Općina Konjic, dovođenjem investitora i zainteresiranih ulagača.

Cijeli tekst možete pročitati na ovom linku: https://www.konjic.ba/ba/vijesti/iz-konjica/167-intervju-opcina-konjic.html

Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)