MIRSAD ČUKLE: VOLIM KONJIC

FOTO: Općina Konjic FOTO: Općina Konjic

Volim Konjic, volim Neretvu, Prenj i Ljubinu.

Volim pogled na grad sa Repovice, Pomola i Vrtaljice, a sa Zlatara vidi se sve do Čelebića. Takve rijeke kao štu su Bijela, Ljuta, Neretvica, Trešanica, Rakitnica, Baščica, Kraljuštica i druge, čiste i pitke rijeke nisu baš česte na Planeti.

Ovaj poseban konjički vazduh i vodu udišem i pijem šezdeset i tri godine, hiljade kubika ovoga vazduha i vode je dio mene, zato sam čvrsto vezan za Konjic. Bilo gdje da odem, grad ide za mnom, grad je u meni.

Ovaj grad nema mostarske vrućine niti sarajevske hladnoće. Odlazak na more bio je lijep, ali i povratak u Konjic, gdje nas je čekao i ostao upamćen, lagani večernji povjetarac preko Novog mosta.

U Konjicu možeš da šetaš i sam, postoje duže i kraće ture. Cestom sa Studenca do Prevlja treba vam oko 60 minuta, uz Suhi do do Huma, Dubravica i Zagorica isto toliko, lijepa je šetnja uz Jezero do Donjeg Sela...Kratka tura je krug preko Starog i Novog mosta, a sada može i preko mosta Orašje-Donje Polje. Oko 8,5 km duga je i lijepa, jutarnja ili večernja, kružna šetnja Žičara - Željeznički most.

Konjic je ponosan i na oko 200 Konjičanki i Konjičana poznatih, uspješnih u svijetu nauke, sporta i kulture. Tu su npr. univerzitetski profesori Prohić, Ćećez, Kadić, Stenek, Zovko, Kratlić, Mužijević, Vajzović, Jahić, Kovač, Filipović, Sokolović, Turković, Lavić, Špago, Tucaković, Hebibović i drugi, pa mnogi književnici, slikari, sportisti.

Volim konjičke stećke, mnoge nekropole su nacionalni spomenici, a UNESCO je na listu svjetske baštine stavio one na Biskupu kod Glavatičeva. Pa zamislite da je naš ARK sa 6500 m2 jedinstven u svijetu. Poslije petog izdanja Projekta Bijenale D-0 ARK Underground, 2019. godine, ovdje će se otvoriti muzej savremene umjetnosti, „kao mjesto susretanja savremene umjetnosti i vojne istorije“.

Neretva koja protiče po sredini grada, zadugo je u povijesti bila granica bosanske i heregovačke župe, tu su i dva stara grada-utvrde Biograd sa hercegovačke i Črešnjevo sa bosanske strane, koje su osvojili Turci 1463.godine, od kada se razvija Podgrađe ili Varda.

Gostima, s ponosom, možemo pokazati Stari most, koji ima dugu i burnu historiju.Izgrađen je 1683., srušen 1945., pa obnovljen 2009. Po zaštitom države su „ostaci Starog kamenog mosta“.

Na kraju godine svi podvlače crtu, analiziraju uspjehe i neuspjehe. Tako i Portal, bez potrebnih sredstava, uspio je opstati i ostati na bh. medijskoj sceni. Dobija nove čitaoce i mnoge pohvale iz cijeloga svijeta. Pohvale podstiču, ali i obavezuju.

Ostajemo nezavisni, u funkciji objektivnog informisanja građana općine Konjic, u službi našeg grada, posebno djece i omladine.Istražujemo, čuvamo i svijetu predstavljamo sve ljepote zavičaja, povezujemo Konjičanei prijatelje Konjica, koje pozivamo da zajedno radimo za dobro grada.

Borimo se za poštovanjezakona i čovjeka-građanina, protiv korupcije i birokratije, nacionalizma, neznanja i primitivizma. Za bolji i ljepši, za evropski Konjic.

Mirsad Čukle, novinar Portala novikonjic.ba

ocijeni
(5 glasova)