ODRŽAN PRVI TEMATSKI SASTANAK S RODITELJIMA

Mostar -- Tematski sastanak roditelja "Gdje nakon završene osnovne škole" održan je u četvrtak uveče u Mostaru s ciljem informiranja roditelja učenika devetih razreda s područja Grada Mostara o situaciji na tržištu rada, traženim zanimanjima i firmama koje podržavaju sistem kooperativnog učenja.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskogh kantona Rašid Hadžović kazao je kako je cilj sastanka bio čuti roditelje i njihove interese. "Želimo čuti šta preovladava, jesu li zainteresirani za srednje stručno obrazovanje i za koju tačno vrstu obrazovanja te s njima napraviti jednu kvalitetnu diskusiju i komunikaciju", kazao je Hadžović.

Dodao je kako je jedan od prvih koraka komunikacijske strategije ostvariti komunikaciju s roditeljima djece koja se trebaju upisati u srednje škole. "Ovo je prvi sastanak ovakve vrste i nadam se da ćemo ih u narednom periodu imati još i više, kako bismo dobili jedan kvalitetan uvid kojim bismo se mogli voditi prilikom raspisivanja konkursa za upis u srednje škole", izjavio je Hadžović, prenose bh. portali, pozivajućio se na Fenu.

Istakao je kako se nada da će se dio djece upisati i na zanatske struke te da u budućnosti budu stručnjaci u svojim područjima kao i to da će ministarstvo ove godine pokušat napraviti bolju reklamu srednjem stručnom obrazovanju.

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina kazala je kako je svrha ovog sastanka animiranje roditelja, odnosno učenika da se pobudi interes za stručna zanimanja.

"Jako je bitno reći da su sva ta stručna zanimanja jako deficitarna, ne samo u Mostaru već u čitavoj BiH i da ti zanati, tako reći izumiru, te se mora pobuditi interes i uputiti učenike i na takve vrste zanimanja. Ovo je jedna hvale vrijedna inicijativa s obzirom da smo svjesni da na zanatima počiva čitava privreda i da se treba raditi u tom pravcu", kazala je Komadina.

Rukovoditeljica GIZ projekta Stručno obrazovanje u BiH Isabel Rapp ustvrdila je kako je cilj njihovog projekta unaprjeđenje stručnog obrazovanja u BiH. "Pod tim podrazumijevamo i saradnju s roditeljima, a ovaj večerašnji događaj je organiziran upravo s ciljem uspostavljanja komunikacije s roditeljima. Također se nadamo kako će ovaj sastanak pomoći roditeljima i njihovoj djeci prilikom odabira nastavka školovanja", kazala je Rapp.

Ovaj tematski roditeljski sastanak u sklopu projekta "Stručno obrazovanje u BiH", organizira Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona u saradnji s Pedagoškim zavodom, Zavodom za školstvo, Asocijacijom poduzetnika Hercegovine, Gradom Mostarom i Obrtničkom komorom HNK-a te uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ).

(StarMo)

ocijeni
(0 glasova)