Nezaboravna noć konjičkih volontera

Lijepo je bilo biti volonter 1.12. u Gradskoj kafani, u noći volontera, koja je organizovana povodom 5.12., Svjetskog dana volontera.

Došli su volonteri, nagrađeni i pohvaljeni građanski aktivisti, došli saradnici i drugi koji podržavaju rad konjičkih volontera.

Te večeri svijetu je pokazano najljepše lice Konjica, a to su građani koji sebe daju za druge, za zajedničko dobro, koji uljepšavaju svoju okolinu, humaniziraju zajednicu, vraćaju povjerenje u čovjeka i društvo. Maja, Behir, Lamija, Anis, Adnan, Smajo, Irfan i mnogi drugi, znani i neznani, dali su hiljade dobrovoljnih sati za ljepšu zajednicu, gradeći je fizički i duhovno. Svi naravno zaslužuju pažnju i divljenje, a priznanje i pohvale dobili su odabrani.

Te noći slavio se volonterizam, građanski aktivizam, humanizam, ljudskost, hrabrost, borba za slobodu i demokratiju, prisjetili smo se mnogih konjičkih volontera, glumaca, izviđača, slikara, planinara, foto i radio-amatera, udarnika-akcijaša, koji su svijetom pronijeli ime svoga grada. Poslali smo poruku: građanine aktiviraj sebe, svoju porodicu, svoje prijatelje, svoje susjedstvo, sve daj za što bolji i ljepši Konjic, koji može i mora bolje nego sada.
Dokle ćemo oko sebe nijemo gledati nepravdu, korupciju, mobing, ucjene, grad bez parkova, parkinga, dječijih igrališta, bez demokratije i mjesnih zajednica, bez autobuske stanice, bez parnog grijanja, investicija i zapošljavanja…Svi pričaju o promjenama, ali one neće same doći. Treba se pokrenuti, razmisliti, organizovati, udružiti… I šutnja je zločin, davno je neko rekao.

Neki kažu narod je nemoćan i živi u strahu od moćnika. Pojedinac šuti dok problem ne dođe do njega, a kad on vrišti onda njega drugi ne čuju kao što ni on nije čuo njih. Bolje može biti samo ako neko radi na tome, a to su građanski aktivisti, koji žele odgovorno živjeti i svojoj djeci ostaviti bolje društvo.

Da bi se ostvarile promjene, bilo više pravde i zakonitosti, da bi vlast bila demokratskija i odgovornija i pod stalnom lupom javnosti, trebaju se građani aktivirati. Zajedničke probleme građani mogu rješavati jedino zajednički, jedinstvenom akcijom, javno, hrabro. Hrabrost je kad javno kažeš što misliš, kad se javno boriš za pravdu, kad se moćnih ne bojiš, za zajednicu kad se boriš. Mnogo je bilo aktivista i bitaka za bolji i ljepši Konjic, mnogi su i živote dali, nemojmo ih iznevjeriti.

Konkretan prijedlog te večeri bio je da općina godišnje okupi sve svoje najbolje iz grada i svijeta, npr. učenike generacije, aktiviste, humaniste, kao i sve uspješne Konjičane i Konjičanke, da ih povezuje, promoviše, na razne načine uključi u razvoj grada, na radost i korist svih nas, Mnogi od njih su svjetski priznati stručnjaci u oblastima medicine, ekonomije, mašinstva, elektrotehnike, hemije, građevinarstva i sl. Oni su najbolji ambasadori Konjica u svijetu, oni su tu, tu je naš prijedlog, a tu su i oni što odlučuju o svemu tome. Konjic može i mora bolje, treba samo osloboditi i organizovati sve potencijale.

Pokrenimo sebe, pokrenimo naš Konjic, razvijajmo ga u svim pravcima života i rada, neka to bude najotvoreniji i najljepši grad na svijetu. Snaga je u građanima, demokratija je snaga, vrelo ideja i energije, ulog je veliki i za njega se vrijedi boriti.

Te večeri Lamija Sokolović, pjevala je pjesmu Besima Spahića:


IMAJ PETLJU - Oda građanskoj hrabrosti

Hrabrost je kad istinu kažeš
Hrabrost je da nikad ne lažeš
Kad javno što misliš kažeš
Kad treba pomoći, a ti se nađeš
Ako uvijek ne završi slavno
Hrabrost moraš iskazati javno
Pa koliko god da to se cijeni
Aktivan građanin budi na sceni
Pomozi onom ko pomoć treba
Čak i smrtna opasnost kad vreba
Ne da stojiš, samo glavom klimaš
Za hrabrost moraš petlju da imaš
IMAJ PETLJU ZA PRAVDU DA SE BORIŠ!
IMAJ PETLJU DA MOĆNIH SE NE BOJIŠ!
IMAJ PETLJU NA BRANIKU PRAVDE DA STOJIŠ!
IMAJ PETLJU ZA SVE UGROŽENE DA SE BORIŠ!
I Galileo je bio hrabar
Za istinu život je dao
A Kopernika ubiše zato
Jer je previše znao
Moćni mrze građansku hrabrost
To njihova je najveća slabost
Al' kad bunta zazvone zvona
Prije il' poslije past će sa trona
Građanine, budi hrabar
Ne smiješ bit' statista svoga života
Napravi taj veliki prodor
Budi vječnik ko Duško Kondor
IMAM PETLJU ZA PRAVDU DA SE BORIM!
IMAM PETLJU DA MOĆNIH SE NE BOJIM!
IMAM PETLJU NA BRANIKU PRAVDE DA STOJIM!
IMAM PETLJU ZA SVE UGROŽENE DA SE BORIM!
Još od najstarijih davnina
Biti hrabar to je vrlina
Hrabrost ima i povijesni fundus
FIAT JUSTITICIA PEREAT MUNDUS

Fotografija Volonteri i prijatelji konjičke regije.

Novikonjic.ba

ocijeni
(3 glasova)