REAKCIJE NA KARIKATURE SDA: Nikome nećemo dozvoliti da vrijeđa šehide na Kovačima i Aliju Izetbegovića

"SDA nikada i nikome nije ograničavala slobodu izražavanja ili pravo na kritiku njene politike i kadrova. Naprotiv, SDA se od svog osnivanja bori upravo za pravo na slobodu izražavanja i slobodu medija. Rahmetli Alija Izetbegović i drugi osnivači SDA su zbog tih ideala odležali zatvorske kazne u bivšem sistemu, ali se tih ideala nikada nisu odrekli. Naročito ne kada su došli na vlast. Čak ni u ratnim uslovima nije uvedena cenzura i mediji su uživali slobodu izražavanja, uključujući i oštru kritiku vlasti", saopćili su iz SDA.

Ističu da pravo na slobodu izražavanja ne znači pravo na uvredu, pogotovo ne na način kako je to urađeno u pomenutim ilustracijama.

"Svi koji pokušaju da u javnom prostoru vrijeđaju prvog predsjednika Bosne i Hercegovine ili da se na uvredljiv način odnose prema šehidima i poginulim borcima Armije RBiH, dobit će primjeren odgovor. Takvi bi trebali imati na umu da su mezarja na kojima leže ljudi koji su položili život u odbrani Bosne i Hercegovine, svetinja svakom Bošnjaku i svakom bh. patrioti. Nikome nećemo dozvoliti da tu svetinju vrijeđa", navodi se u saopćenju.

Od autora zahtijevaju javno izvinjenje i povlačenje neprimjerenih ilustracija sa svih platformi na kojima su objavljene.

"Osuđujemo emitovanje neprimjerenih ilustracija na Televiziji Kantona Sarajevo, javne televizije čiji rad finansiraju građani. Primamo k znanju priznanje pogreške i izvinjenje javnosti koje su uputili Nadzorni odbor i Uprava TVSA i očekujemo da poduzmu druge mjere iz svoje nadležnosti prema odgovornima za ovaj propust", poručili su iz ove stranke.
klix.ba-novikonjic.ba
ocijeni
(0 glasova)