LIDER SDP BiH / Nikšić: Sasvim slučajno BH blok vode Predrag, Željko i Nermin, moguća je drugačija BiH

SARAJEVO, (Patria) - Lider Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić kazao je da izborni rezultat ne daje mogućnost da se na višim nivoima vlasti isključe nacionalne stranke kao što je to slučaj u nekoliko kantona.

- Zbog toga ćemo kao blok nastupiti i to 32 zastupnika u Federalnom parlamentu i 10 zastupnika u PD PS BiH, napraviti platformu i program koje mi postavljamo za razgovore, svakako uvažavajući šta drugi imaju reći. Ne znači da ćemo se dogovoriti i da ćemo prihvatiti nešto što će odudarati od stavova ovog bloka – kazao je Nikšić.

Predsjednik SDP BiH je istakao da je sasvim slučajno da tri stranke BH bloka vode Predrag, Željko i Nermin.

- I to je pokazalo šta mi želimo. Pokazati da je moguća drugačija BiH u kojoj će svi građani i pripadnici svih naroda osjećati jednakopravni na svakom pedlju ove zemlje i borit ćemo se za to.

Nikšić je kazao da će BH blok razgovarati i sa SDA i sa HDZ-om.

- Ne moramo uopšte biti dio vlasti. Da bismo pričali o konstituisanju vlada na višim nivoima prije svega želimo da se donesu neki zakoni Izborni zakon koji će riješiti presudu Sejdić i Finci, koji će riješiti izborni proces kroz elektronskom glasanje, sankcionisanje CIK-a, rješavanje nekih ključnih pitanja u ovoj zemlji.

Na pitanje može li se naći rješenje oko izmjena Izbornog zakona, Nikšić je kazao da se može naći rješenje samo ako postoji volja.

NAP.BA-NOVIKONJIC.BA

ocijeni
(1 glas)