Beogradska prezentacija Projekta Bijenale D-0 ARK Underground

Nakon Venecije, Firence, Istanbula, Zagreba, Beča, Banja Luke, Štutgarta, Trebinja, Tirane, Splita, Strazburga i Milana, Projekat Bijenale D-0 ARK Underground predstavit će se i beogradskoj publici.

Prezentacija će se održati u centralnom prostoru Kulturnog centra Magacin. Kulturni centar Magacin je prostor namenjen umjetnosti, kulturi i društvenosti.

Magacin je kroz model otvorenog kalendara svakodnevno besplatno dostupan stotinama korisnika koji zajedno doprinose očuvanju i unapređenju prostora i njegovoj sve većoj vidljivosti i značaju. Istovremeno, Magacin je mjesto nastanka zajednice koja se svakodnevno širi i primjer kolektivnog rada na očuvanju javnog dobra. Prostor Magacina godišnje ugosti više od hiljadu kulturnih dešavanja.

“Magacin je uistinu jedinstven primjer samoorganiziranja umjetnika, kulturnih radnika i svih ljubitelja umjetnosti. Mi smo do sada održavali prezentacije u institucijama kulture koje uglavnom egzistiraju na budžetima kao npr. MSU Zagreb, MUMOK Beč, Venecijansko bijenale, Trijenale Milano itd. Za mene, Magacin je kulturni underground i to kako oni rade slično je našem načinu djelovanja. Našim prezentacijama u drugim kulturnim centrima nastojimo promovirati savremenu umjetnost, predstaviti u svijetu jedinstvenu Kolekcijju D-0 ARK, podstaći interes javnosti za posjetu Atomskoj ratnoj komandi u Konjicu, ali i potaknuti na razmišljanje o periodu Hladnog rata i hladnoratovskom nasljedju. Na prezentaciji u Beogradu, uz dokumentarni film, predstavit ćemo i dvadesetak radova umjetnika koji čine dio Kolekcije D-0 ARK, izmedju ostalih djela Edina Numankadića, Ede Murtića, Laibacha, Alfreda Pirija, STELTH-a, Siniše Ilića, Raše Todosijevića, Adele Jušić… Kolekcija D-0 ARK broji više od 140 umjetničkih radova, a čine je djela 108 umjetnika iz 32 zemlje svijeta. Kolekciju D-0 ARK stručnjaci su procjeniji na 7 miliona Eura. Dakle, imamo šta pokazati i čime se pohvaliti”, riječi su osnivača Projekta Ede Hozića.

Prezentacija Projekta u Kulturnom centru Magacin održat će se u srijedu, 28.11. u 18 sati.

Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)