Uručene nagrade najuspješnijim na konkursu Oslobođenja za kratku priču

U Klubu 1, današnjom dodjelom nagrada najuspješnijim na ovogodišnjem konkursu Oslobođenja za kratku priču, prigodnom svečanošću, zatvoren je krug cijelog procesa i organizacije našeg petog ohrabrivanja i osnaživanja mladih i talentiranih ljudi da ispričaju svoje priče.

Podsjećamo, na naš konkurs je ove godine pristiglo pedesetak priča iz cijele BiH, a tri najbolje priče nagrađene su plaketom i 1.500, 1.000 i 500 KM.

Vrijedna rabota

Za najbolju priču ovogodišnjeg Konkursa Oslobođenja proglašena je priča “Daleko je Kazablanka”, autorice Emine Elezović, koja nije prisustvovala jučerašnjoj svečanosti, jer se nalazi na studiju u Finskoj. Za Enesu Mahmić, koja je napisala drugonagrađenu priču “Sezonske radnice”, nagradu je preuzeo njen brat, jer je i ona na studiju u SAD-u.

image
AMER KAJMOVIĆ/OSLOBOĐENJE NAGRAĐENI KOJI SU PREUZELI NAGRADU U KLUBU 1

Za trećenagrađenu priču konkursa, prema odluci žirija, proglašena je priča “Duhovi”, čiji je autor Ernad Osmić.

Njega naši čitaoci poznaju jer je već dobio nagradu na našem konkursu 2014. Kazao nam je da je za njega ovo veliko "priznanje za rad i trud, pogotovo jer radi od srca":

image
AMER KAJMOVIĆ/OSLOBOĐENJE VILDANA SELIMBEGOVIĆ SMATRA DA JE VAŽNO DA SE ČUJU STAVOVI MLADIH

- Oslobođenje s ovim konkursom vidno unaprijeđuje naša bh. razmišljanja o književnosti i prepoznaje književnost kao vrijednu rabotu.

Osmić je magistrirao bosanski jezik i književnost i trenutno radi kao nastavnik u Brčkom, a kaže nam:

- Pokušavam kod djece, kao što Oslobođenje pokušava u BiH, probuditi želju za pričanjem događaja i doživljaja. Djeca rado prerađuju stvarnost i dođu do nekih stavova do kojih sigurno ne bi došli uz društvene mreže.

image
AMER KAJMOVIĆ/OSLOBOĐENJE TIMSKI RAD OSLOBOĐENJA I ŽIRIJA

S obzirom na to da je Osmić osvajao nagrade i u Srbiji i Hrvatskoj, ima dovoljno priča za prvu zbirku pa se nada "da će zavrijediti izdavanje".

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Kristina Ljevak, te Marko Tomaš i Dario Bevanda, a dobitnicu četvrte nagrade Konkursa Oslobođenja za kratku priču, izabrali su čitaoci jer im se najviše dopala priča novinarke Vanje Šunjić, koja je preuzela nagradu ističući da je to njena prva priča:

image

- Pisana je drhtavom rukom i sad uviđam neke nedostatke. Nadam se da ću u budućnosti biti sve bolja i bolja. Ova nagrada mi je potvrda da to što radim treba da nastavim, a to je način na koji se trudim da vratim književnost u novine, na radio i magazine...

Ima smisla

Glavna i odgovorna urednica Oslobođenja Vildana Seluimbegović podsjetila je da su kroz 75 godina postojanja, za Oslobođenje pisala brojna velika književna imena bivše Jugoslavije:

- Ono što me brine je to da je Donald Trump moderniji od nas s 180 znakova, nego kratka novinarska priča, što pokazuje manji odziv na naš konkurs. Vjerujem da je žiri, s kompletnom ekipom Oslobođenja, pokazao da ima smisla i ima razloga, jer je kratka priča kao forma neophodna stepenica u razvoju, ne samo u razvoju mladih pisaca i književnika, nego svih onih koji na bilo koji način žele da svojim stavovima i tekstovima utječu na svijet koji nas okružuje.

image
AMER KAJMOVIĆ/OSLOBOĐENJE ERNAD OSMIĆ SPREMAN I ZA ZBIRKU PRIČA
ocijeni
(0 glasova)