SDP KONJIC: Svim građanima upućujemo čestitku povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

SDP Konjic povodom Dana državnosti BiH izdao je saopćenje za javnost čiji sadržaj portal Novikonjic.ba prenosi u cjelosti:

“25. novembar predstavlja najvažniji datum u historiji BIH, jer je tog dana zvanično obnovljena državnost BiH i potvrđena pripadnost velikoj antifaštičkoj koaliciji iza koje su stali predstavnici svih naroda u BiH. Sjećanje na ZAVNOBIH jeste sjećanje na slavnu antifašističku borbu i opredjeljenost naših naroda te predstavlja trajnu obavezu svima koji danas žive u BiH. Danas je možda više nego ikad potrebno naglasiti važnost ovog datuma budući da smo sve više svjedoci historijskog revizionizma i stalnih nastojanja ponovnog afirmiranja neofašističkih ideja te nosilaca pokreta koji su prije 75 godina doživjele poraz i osudu čitavog civiliziranog svijeta. SDP će uvijek biti brana i otpor takvim i sličnim pokušajima. Vrijednosti antifašizma i principi proklamovani u Deklaraciji ZAVNOBIH-a predstavljaju trajno opredjeljenje i krajnji cilj naše partije. Smatramo da je to jedini ispravni put za BiH i njene narode, te da vođeni idejom zajedništva, suživota i ravnopravnosti možemo sačuvati temelje ove države i stvoriti efikasan politički okvir za buduće generacije.”

Fotografija SDP Konjic.

Ova politička partija obilježila je Dan državnosti BiH svečanom sjednicom Opštinskog odbora te polaganjem cvijeća na Partizanskoj spomen-kosturnici, Spomen obilježju djeci – žrtvama rata i na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima općine Konjic.

Fotografija SDP Konjic.

Fotografija SDP Konjic.

Fotografija SDP Konjic.

“Još jednom je naglašena važnost njegovanja tekovina i principa ZAVNOBIH-a. Istaknuto je, da je trajna obaveza sjećanje na tekovine NOR-a i kontinuirano afirmiranje vrijednosti antifašizma kao najvećeg dostignuća moderne civilizacije. SDP BiH je najveća lijeva politička organizacija u BiH i ima obavezu da u skladu sa svojim programskim načelima i ideološkim opredjeljenjem bude nosilac afirmiranja principa usvojenih 25. novembra u Mrkonjic Gradu. Samo tako ćemo se oduprijeti stalnim nasrtajima neofašizma i pokušaju historijskog revizionizma. Bosna i Hercegovina je svoju afirmaciju kao država doživjela upravo tog 25. novembra 1943. godine. Bosna i Hercegovina je rođena u antifašističkoj borbi i njena integracija je moguća samo zajedničkim djelovanjem svih lijevih progresivnih antifašističkih snaga. Ovo je također prilika da se prisjetimo i svih onih koji su svoje živote dali za slobodu i ugradili sebe u temelje državnosti ove zemlje. SMRT FAŠIZMU! SLOBODA NARODU!” – saopćeno je iz SDP Konjic.

novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)